Vědci z Brna vyvíjejí unikátní zemědělské roboty. Budou ovládáni z vesmíru

Věda a technika 14. května 2021 | 16:25 — Lukáš Bauer
Skupina vědců z brněnské Mendelovy univerzity je součástí projektu Green Patrol, na jehož konci má vzniknout unikátní zemědělský robot. Tento stroj, který bude navigován pomocí vesmírných družic, bude rozeznávat různé škůdce zemědělských plodin, na které pak bude aplikovat postřik.
Další 3 fotografie v galerii
Robotický zemědělec bude komunikovat s družicí / Pixabay

V rámci unikátního projektu Green Patrol se podílejí vědci z Mendelovy univerzity v Brně na vývoji zemědělského robota, který je schopen rozeznat nejrůznější škůdce zemědělských plodin a aplikovat na ně adekvátní postřik. Celý robotický zemědělec bude navíc ovládán z vesmíru pomocí družice Galileo.

Na světě už je dokonce první prototyp tohoto robota, který je v současné době testován na farmě ve Španělsku. Robot je připojený k databázi nejrůznějších škůdců zemědělských plodin, kterou připravovali právě čeští vědci. S pomocí umělé inteligence a desítek tisíc různých fotografií je pak robot bezpečně schopen rozpoznat, o jaký druh škůdce se jedná.

Efektivní ochrana

Vědci databázi museli vytvořit prakticky ze všech vývojových stádií daného škůdce od vajíček přes larvu až po dospělého jedince. Zhotovení databáze bylo velice sofistikovanou vědeckou činností, během které museli vědci z Brna provádět množství experimentů a zajistit co nejefektivnější dokumentaci škůdců. Vědci také vytvořili takzvanou IPM strategii, kterou robot dokáže aplikovat při zjištění nákazy. Jedná se o soubor akcí a postupů, které vedou ke zdárné likvidaci napadení.

Cílem vytvoření tohoto robotického systému je především eliminovat lidský podíl na aplikaci prostředků a nahradit tuto činnost algoritmy. Díky tomu by podle vědců mělo být možné snížit množství pesticidů a dalších látek v přírodě a zároveň zvýšit efektivitu takových postřiků.

Robotizace v zemědělství

Jednou z velkých výhod celého řešení je také napojení na evropskou navigační družici Galileo. Díky tomuto propojení je robot schopen s velkou přesností lokalizovat výskyt škůdců a aplikovat potřebnou ochranu. Vědci si v rámci tohoto systému poradili také se skleníky, kde je komunikace s družicemi poměrně obtížná. Robot si dopředu načte data o skleníku a nemusí tak udžovat aktivní spojení s družicí. Dále čtěte: (Ztracený robot NASA zaslal krátce předtím, než zmizel v bouři, unikátní panorama povrchu Marsu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu