Hlavní obsah

V Košicích hrozí konec výroby oceli. V sázce je 10 tisíc pracovních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pokud v podniku U.S. Steel Košice nedojde k výměně vysokých pecí za elektrické, reálně hrozí konec výroby oceli na východním Slovensku. Po návratu ze Spojených států to v pátek řekl slovenský ministr financí Igor Matovič.

Foto: Profimedia.cz

Areál U.S. Steel Košice

Článek

Tzv. dekarbonizace by snížila emise vypouštěné košickými ocelárnami o více než 80 procent. Podle Matoviče by se však jednalo o obrovskou investici ve výši asi 1,5 miliardy eur (přes 38 miliard korun). Ocelárny by proto podle ministra financí mohly dostat pomoc z Fondu obnovy nebo z jiných zdrojů.

„Buď se nám společnými silami podaří domluvit s U.S. Steel, že tuto investici zrealizujeme, nebo výroba oceli na východě Slovenska půjde postupně do zániku,“ varoval Matovič.

Největší zaměstnavatel na východě země

V U.S. Steel Košice pracuje přes 10 tisíc lidí a je největším zaměstnavatelem na východním Slovensku.

U.S. Steel Košice a další průmyslové fabriky vypouštějí do ovzduší až 41 procent všech emisí skleníkových plynů vyprodukovaných na Slovensku. Podle tiskové zprávy slovenského ministerstva financí se jedná o nejvyšší podíl v rámci členských států Evropské unie.

„Pokud chceme splnit ambiciózní cíle Evropské unie - snížit do roku 2030 emise o 55 procent ve srovnání s rokem 1990 - nemáme jinou možnost, než zmodernizovat zastaralou technologii,“ uvedlo slovenské ministerstvo financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám