Náročný spurterský dojezd 7. etapy Giro d´Italia měl pod kontrolou tým Lotto Soudal. Posledních 1700 metrů rovinaté etapy stoupalo a skvělý výkon předvedl Jasper De Buyst. Belgičan dovezl Caleba Ewana na čelo hlavního pole a držel ho zde až do posledních stovek metrů. Dokázal také pokrýt pozdní únik Francesca Gavazziho (EOLO - Kometa) a Daniela Osse (BORA - hansgrohe).    

Brzkým nástupem se Fernando Gaviria (UAE Emirates) pokusil zaskočit soupeře. Ale Caleb Ewan byl pozorný, okamžitě zareagoval, nasál Gaviriu a dojel si pro suverénní vítězství. Přes Gaviriu se prohnali také Davide Cimolai (ISN), Tim Merlier (Alpecin - Fenix), Matteo Moschetti (Trek - Segafredo) a Andrea Pasqualon (Intermarché - Wanty - Gobert).   

Peter Sagan (BORA - hansgrohe) byl ve spurtu zavřený, nedokázal si najít vhodné místo v pelotonu, dostal se do kontaktu s bariérou a musel přestat šlapat a z toho důvodu projel cílem na 14. místě a bez bodu.

Pouze dva zajímavé kilometry 

Průběh etapy byl velmi nezáživný, do úniku vyrazili Simon Pellaud (Androni Giocattoli - Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani - CSF - Faizané) a Mark Christian (EOLO - Kometa), ale i jim bylo zcela jasné, že dnes dlouhý únik uspět nemůže. Bez boje byli dostiženi 17 kilometrů před cílem a poté se vpředu začali řadit sprinteři.

Zajímavé byly až poslední 2 kilometry etapy. V technickém a stoupavém dojezdu se dopředu snažili natlačit všichni sprinteři a jejich týmoví kolegové. Pozor si museli dávat i lídři na celkové pořadí. V krátkém strmém výjezdu zaútočil Francesco Gavazzi, ke kterému se přidal Daniel Oss. Na čele pelotonu jel Jasper De Buyst s Calebem Ewanem na zadním kole. De Buyst sám dostihl uprchlou dvojici a dovezl Ewana na dobrou pozici. Vzápětí přišel velmi nečekaný útok Fernanda Gavirii. Kolumbijec si nevěřil do spurtu a pokusil se soupeřům ujet dřív. Jenže mu na to síly nestačily, zato Caleb Ewan jich měl dost, utrhl z háku Cimolaie a Merliera, projel kolem Gavirii a získal páté vítězství na Giro d´Italia v kariéře. 

Attila Valter (Groupama - FDJ) bez problému udržel růžový trikot a před víkendem je ve vedení Giro d´Italia. V bodovací soutěži se do čela posunul Caleb Ewan. Nejlepším mladým jezdcem je Valter a nejlepším vrchařem Gino Mäder (Bahrain Victorious).