Na přílet asteroidu-zabijáka není lidstvo připraveno, spoléhá na štěstí

13. 5. 2021 – 11:14 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Na přílet asteroidu-zabijáka není lidstvo připraveno, spoléhá na štěstí
Asteroid-zabiják blížící se k Zemi. | zdroj: Profimedia

Zahráváme si s osudem, neumíme odvrátit přílet zabijáckého asteroidu, který může zničit celá města, anebo dokonce vyhladit civilizaci. 

Apokalyptické srážky asteroidů se Zemí řeší filmaři v Hollywoodu, například v katastrofických snímcích Armageddon nebo Drtivý dopad.

Jak bychom ale takové situace řešili ve skutečnosti? Experti upozorňují, že zatím nejsme připraveni na ně reagovat.

Málo času na záchranu

Americká vesmírná agentura NASA pořádala v dubnu expertní cvičení, během něhož simulovala hrozbu z vesmíru. Hypotetický scénář popisoval situaci, kdy 92 milionů kilometrů od Země byl objeven asteroid velký jako fotbalové hřiště. Mířil na naši planetu, do oblasti Šumavy, a astronomové spočítali, že tam dopadne za šest měsíců.

Odborníci, kteří se týdenního cvičení účastnili, dospěli k alarmujícímu závěru, že žádné stávající technologie nemohou úder asteroidu a blížící se katastrofu odvrátit.

Paul Chodas, manažer Centra pro výzkum objektů v blízkosti Země (Center for Near Earth Object), které je jednou z filiálek NASA a na simulaci se podílelo, k tomu magazínu Business Insider řekl: „Byl to scénář krátkého varování. Pokud by asteroid jako byl ten fiktivní mířil na Zemi, potřebovali bychom dostat varování ne měsíce, ale roky předem.“

Chodas za minimální dobu k odvrácení srážky s asteroidem-zabijákem označil pět let. Astronom z Massachusettského technologického institutu Richard Binzel, tuto dobu odhadl až na deset let. „Čas je nejcennější komoditou, jakou byste si mohli přát, pokud čelíte hrozbě asteroidů,“ řekl Binzel stejnému magazínu.

Poznejme nepřítele

Astronomové nejsou schopni spolehlivě vyhledat nebezpečné vesmírné horniny, které prolétají poblíž naší planety, takže na zmíněných pět nebo deset let se nedá spoléhat. 

V roce 2005 americký Kongres nařídil NASA, aby vyhledávala a sledovala objekty blízké Zemi, které měří 140 metrů a víc. Agentura to však dodnes na sto procent nedokáže.

(Asteroidy větší než 140 metrů jsou pokládány za zabijáky měst. Za planetární zabijáky platí asteroidy dvoukilometrové a větší.)

„Zatím spoléháme na štěstí, které nás drží v bezpečí před velkými asteroidy,“ poznamenal Binzel. „Ale štěstí není plán.“

Binzel upozornil: „Pokud chcete bránit planetu, musíte poznat nepřítele. Musíte o asteroidu vědět co nejvíc. Měli byste znát jeho velikost, trajektorii a to, z čeho se skládá. S takovými informacemi mohou vědci vyhodnotit strategie, což nějakou dobu trvá.“

NASA má ve svém arzenálu planetární obrany tři hlavní plány.

Prvním je odpálit výbušné zařízení u blížícího se asteroidu a rozdělit ho na menší, méně nebezpečné kusy. Druhým je zaměřit na asteroid laserový paprsek z vesmíru a odpařit z něj horninu, aby změnil svou dráhu. Třetí plán počítá s kosmickou lodí, která zasáhne asteroid a odchýlí ho z trajektorie.

Vesmírná agentura se zatím chystá vyzkoušet třetí strategii. Letos vyšle k planetce Didymos půltunovou sondu, která narazí do jejího měsíce Dimorphos, jehož průměr dosahuje 160 metrů. Náraz by měl jeho dráhu vychýlit. Uvidíme…

Zaskočí nás asteroid-zabiják?

Všechny zmíněné strategie jsou však k ničemu, když včas nevíte, odkud asteroid přilétá. Fakt, že mnohé z nich nezaznamenají, anebo zaznamenají příliš pozdě, astronomové vysvětlují tím, že asteroidy a komety přilétající od Slunce se optickými dalekohledy obtížně hledají, jsou prostě temné.

NASA proto vyvíjí speciální teleskop NEO Surveyor, který má tělesa přicházející ze směru naší hvězdy spolehlivě, a hlavně s dostatečným předstihem, identifikovat. Pokud půjde vše podle plánu a příliv peněz z amerického Kongresu nevyschne, bude spuštěn v roce 2025.

Technologicky vzato, máme schopnost zjistit, co tam venku lítá. A z vědeckého hlediska máme morální odpovědnost tyto informace získat,“ řekl astronom Binzel. „Bylo by neodpustitelné, kdyby nás jednou zaskočil asteroid, který jsme mohli vidět přilétat.“

Zdroje:

Nejnovější články