V Ostravě se otevřel opravený podchod za 23 milionů. Hlídají ho kamery

V nejlidnatějším ostravském obvodu Jih se v pátek po kompletní rekonstrukci otevřel 45 metrů dlouhý a šest metrů široký podchod pod Horní ulicí v části Hrabůvka. Jeho oprava stála 23 milionů korun a navázala na nedávno vybudované Náměstí Ostrava-Jih, uvedla mluvčí radnice Gabriela Gödelová. Lidé podchodem mohou procházet už od pátečního odpoledne, v noci na sobotu budou zprovozněny také tramvajové zastávky.

„Oproti původnímu stavu podchod nabízí čistý, atraktivní vzhled a plošiny pro osoby s omezenou schopností pohybu, na bezpečí dohlíží kamerový systém,“ uvedla Gödelová. Rekonstrukce podchodu začala loni v červenci.

„V podchodu byly zhotoveny nové podhledy s osvětlením, obklady i podlaha. Opraveny jsou všechny vstupy do podchodů od zastávek tramvají a autobusů, a to včetně nástupních ostrůvků u zastávek. Nově byly přidány plošiny pro imobilní osoby, ale i pro maminky malých dětí, a zavedená signalizace pro nevidomé občany. Na všech zastávkách a v podchodu je samozřejmě instalován bezpečnostní kamerový systém,“ uvedla místostarostka Hana Tichánková (ANO).

Automatické odčerpávání vody

Místostarostka dodala, že opravená je také střecha, odpady či elektrické rozvody. Vyměněny byly rovněž okenní výplně a rekonstruovány i technické místnosti podchodu, včetně rozvodny a čerpací stanice. „V případě vniknutí vody do podchodu je zde čerpací jímka, která vodu okamžitě odčerpá,“ doplnila.

Cílem rekonstrukce podle ní bylo zlepšit komfort lidí při cestování městskou hromadnou dopravou. Tramvají se z místa dostanou do centra města, Poruby, Výškovic či na Dubinu.

Oprava navázala na nedávnou stavbu Náměstí Ostrava-Jih. Náměstí vzniklo přestavbou prostranství mezi nákupním centrem zvaným Železňák, budovou Finančního úřadu a rušnou komunikací v Horní ulici. Modernizace veřejné plochy o rozloze zhruba 10 tisíc metrů čtverečních přišla na 94,2 milionu korun. Nové prostory bude obvod využívat i k pořádání kulturních akcí.