Nevtípil chce poslat Babiše před soud. A končí u policie

Komisař uzavřel dotační případ Čapí hnízdo a znovu navrhne žalobci, aby postavil premiéra před soud

Policejní komisař Pavel Nevtípil uzavřel kauzu Čapí hnízdo a znovu navrhne státnímu zástupci, aby poslal premiéra před soud za dotační podvod.

Spis už má podle zjištění Neovlivní.cz ukončený, čeká jen na to, až se s ním příští týden seznámí obvinění Andrej Babiš a jeho bývalá spolupracovnice Jana Majerová. Pak jej uzavře i formálně a pošle žalobci návrh na obžalobu.


Farma Čapí hnízdo, Olbramovice. Foto: Radim Beznoska,/Neo

“Už to má komplet, doplnil spis podle požadavků státního zástupce Šarocha a navrhne obžalobu. Co se pak bude dít s případem dál, už jde mimo něj,” uvedl pro Neovlivní.cz vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený se stavem vyšetřování.

Shodnými informacemi disponuje i Ekonomický deník.

Pavel Nevtípil současně podle zjištění Neovlivní.cz a Ekonomického deníku oznámil svým kolegům, že odchází od policie. Končit má hned poté, co uzavře formálně spis. Tedy k 31. květnu.


NEPŘEHLÉDNĚTE Zlom v kauze Čapí hnízdo: Od začátku to byl podvod


Nevtípilův zamýšlený odchod jsme avizovali už v roce 2019. Tehdy nastaly personální změny ve vedení pražské policie. A krátce poté, co se Nevtípil pokusil dostat premiéra k soudu poprvé, jeho noví nadřízení na něj poslali udání na generální inspekci bezpečnostních sborů. Ta ho nakonec očistila, ale Nevtípil už toho měl podle svědectví kolegů dost.


ČTĚTE TAKÉ: Detaily útoku na vyšetřovatele premiérovy kauzy


“Mluvil o tom, že chce odejít. Říkal, že toho má tak akorát. To, že státní zástupce, s kterým ten případ čtyři roky řešil, ve finále couvne, byla pro něj pověstná poslední kapka,” uvedl tehdy zdroj z bezpečnostní komunity, který měl o personálních otázkách v pražské policii detailní informace.

Nevtípila tehdy zaskočilo, že státní zástupce Jaroslav Šaroch odmítl jeho návrhu na obžalobu premiéra vyhovět. Přitom spolu celý případ konzultovali a dokonce byli společně obhajovat ve Sněmovně i žádost o vydání premiéra k trestnímu stíhání.

Policejní komisař se nakonec rozhodl dotáhnout případ do konce. A odejít až ho dokončí.

Stejný žalobce Šaroch nicméně dostane Nevtípilův návrh na stůl i nyní. Jak s ním naloží, to si nikdo veřejně netroufá odhadovat. V zákulisí ale převažují hlasy pro variantu, že kauzu znovu odloží a premiéra před soud nepošle.

Šaroch totiž nemá pověst bojovníka. “Přeopatrný. Nestabilní. Váhavý střelec, který krajně nerad nese odpovědnost,” napsali jsme o něm na základě výpovědí jeho kolegů. Šarochův profil ZDE.

Minule Šarochovo rozhodnutí zvrátil Pavel Zeman coby nejvyšší státní zástupce. Dnes ale Zeman rezignoval. V době, kdy Šarochovo rozhodnutí zrušil, čelil kritice, že mohl sám rozhodnout a poslat premiéra k soudu nebo případ sám zastavit. Zeman ale tehdy zvolil méně konfliktní variantu takzvaného došetření. Šaroch musel společně s Nevtípilem doplnit spis o jasně dané důkazy.

Ty už nyní ve spise jsou. Přesně podle Zemanových instrukcí. Jenže ve funkci už není Zeman. A jeho nástupce může mít na případ jiný právní názor.

Zdroj náhledové foto: Neovlivní.cz/Radim Beznoska

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email