Existenciální kuchařka Igora Malijevského a Václava Kahudy. Rajská omáčka

14. květen 2021

Hovězí žebro (nebo hovězí či vepřový jazyk), cibule, česnek, trochu špeku, rajský protlak (nebo pyré), pepř černý celý, nové koření, bobkový list, sůl, cukr.

Pěkné maso vaříme spolu s kořením v osolené vodě cca 2 hodiny. Na pánev na tenko nakrájíme málo špeku a až se bude škvařit vypečený tuk, přidáme nakrájenou oloupanou velkou cibuli a několik stroužků česneku.

Je záměna rájů častější než záměna novorozenců? Až cibule s česnekem začne zlátnout, přidáme rajský protlak (dvě větší plechovky, tzn. jejich obsah). Uvařené maso nakrájíme, vývar opatrně přidáme do omáčkového základu (omáčka má mít báječnou konzistenci, ani řídká a zase ne moc hustá). Necháme na malém ohni pomalu probublat, popř. odpařit přebytečnou vodu.

Co když v cizím ráji zabloudíme? Občas promícháme a dochutíme solí a cukrem. Přidáme nakrájené maso do omáčky a podáváme s makaróny či jinými těstovinami (kdo je frajer – přidá hrst nastrouhaného tvrdého sýra). Jsou ráje dědičné?

Tip od zvukařského pultu: místo cukru nastrouhejte do omáčky tvrdý perník.

autoři: Igor Malijevský , Václav Kahuda , Klára Vičíková
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.