25.4.2024 | Svátek má Marek


VĚDA: Indové léčí covid-19 ivermectinem!

15.5.2021

Po poněkud záhadném útlumu první vlny covid-19 v loňském roce drtí Indii další mohutná vlna tohoto onemocnění.

A to především díky nové variantě viru SARS-CoV-2, která se rychle šířila mezi miliony účastníků náboženských slavností, ale i při volbách. Vědecká komunita indickou variantu viru B.1.617 řadí na seznam zvláště znepokojivých mutací. Neboť některá data se zdají nasvědčovat tomu, že by mohla obcházet imunitu, získanou očkováním. Především se zde však jako mylný ukazuje předpoklad některých zástupců akademické obce, že nižší úroveň hygieny a velká expozice různorodých patogenů v méně rozvinutých zemích má za následek nižší citlivost populace k onemocnění covid-19. Jak se nyní ukazuje, tato hypotéza pokulhává i při objasňování nečekaného útlumu loňské první vlny v Indii, ne nepodobného záhadnému útlumu v Jihoafrické republice v prvních měsících letošního roku.

O spojitosti mezi utlumením první vlny covid-19 v Indii a podobným útlumem v Jihoaf­rické re­publice se zájemce o tuto problematiku mohl něco dočíst v článku publikovaném 27. 03. 2021. Ve zkratce řečeno: společného jmenovatele tu představuje i laikům známé léčivo. V Indii, kde se vyrábí obrovské množství nejrůznějších léků, se vyrábějí i kvanta laciného generika, které si získalo obrovskou popularitu mezi obyvatelstvem v obou těchto zemích. Toto generikum (lék, který není chráněn patentem) se může na mezinárodním trhu objevovat pod různými názvy, ale nejčastěji nese označení IVERMECTIN, někdy dokonce Ivermectin Tablet For Hospital, coby tablety určené nemocnicím. Podle našeho ministerstva zdravotnictví léčba ivermectinem představuje v současné době „experimentální léčbu bez dostatečného množství důkazů získaných metodami medicíny založené na důkazech a nelze ji proto nyní považovat za součást standardní a standardizované odborné péče v léčbě pacientů s onemocněním covid-19“. Celá řada našich odborníků pak nejširší veřejnost varovala, že se při užívání ivermectinu za účelem léčby covidu a profylaxe vystavují „závažným nežádoucím účinkům“ tohoto léčiva. Přičemž žádný z nich nikdy nehovořil o zkušenostech lékařů v zemích, kde byl ivermectin lidem podávám ve skutečně masovém měřítku.

Avšak jedna ze zpráv, zveřejněných letos v dubnu, dokládá skutečnost, že ivermectin se v řadě indických států používal po dobu delší než devět měsíců pro léčbu pacientů s covid-19 i jako profylaxe, aniž by byly hlášeny jakékoli závažné nežádoucí účinky při jeho běžném (i u nás doporučovaném) dávkování. Tedy by v případě ivermectinu pak opravdu mohlo jít (jak bylo ve výše zmíněném dřívějším článku řečeno) o jeden z faktorů, který v Indii stál za utlumením první vlny, jež se zdálo být mnoha expertům nepochopitelné. Jako se jim zdál být nepochopitelný útlum v Jihoafrické republice, přičemž tamější nebývalou poptávku po ivermectinu ve svých úvahách žádný z nich nebral v potaz.

Pokud jde o nejnovější vývoj situace, pak vláda Uttarpradéše (nejlidnatějšího a rozlohou pátého největšího svazového státu Indie) tento týden oznámila, že včasné zavedení ivermectinu při první vlně pomohlo státu udržovat relativně nízkou míru pozitivity navzdory vysoké hustotě populace. Podle tohoto vyjádření měl být Uttarpradéš prvním státem, který zavedl rozsáhlé „profylaktické a terapeutické“ použití ivermectinu, přičemž ivermectin zde pomohl udržet nižší míru úmrtnosti a pozitivity ve srovnání s jinými indickými státy. K tomuto závěru dospělo uttarpradéšské ministerstvo zdravotnictví, odvolávající se na výsledky „podávání ivermectinu jak pro léčebné účely spolu s doxycyklinem (tetracyklinové antibiotikum druhé generace), tak i profylaktické účely, napříč celým státem“, jak o tom informovaly některé indické sdělovací prostředky.

Není tedy divu, že se v Indii pacienti při prvních příznacích nákazy novým koronavirem opět léčí ivermectinem. Například periodikum Hindustan Times v úterý 11. května 2021 veřejnost informovalo, že všichni lidé nad 18 let ve státě Goa (dříve portugalská kolonie, dnes nejmenší spolkový stát Indie) dostanou lék ivermectin „bez ohledu na jejich stav koronavirové choroby“ ke snížení úmrtnosti, jak uvedl v pondělí zdejší ministr zdravotnictví Vishwajit Rane, jenž dal pokyn k okamžitému zahájení profylaxe ivermectinem. „Lidé tak mohou zahájit léčbu okamžitě, bez ohledu na jakékoli příznaky,“ prohlásil ministr Rane.

A jak k tomu podotkl, podávání ivermectinu sice nemusí zabránit infekci, ale může pomoci snížit závažnost onemocnění covid-19.

P.S. Výhradu, že mechanismus účinku tohoto léčiva není znám, indičtí vědci z chandigarhského Ústavu farmakologie (PGIMER) s našimi odborníky nesdílí. Jsou toho názoru, že na základě důkazů, které jsou k dispozici, lze považovat ivermectin za potenciální lék pro léčbu covid-19. Viz třeba Pharmacol Rep. 2021 3. ledna: 1–14, kde byl Mechanismus účinku ivermectinu rozebírán (zde).

Převzato z KarelWagner.blog.idnes.cz se souhlasem autora