Po seriálu IT Crowd tu máme další počin, na kterém se podílel scénárista a režisér Graham Linehan. Společně s irským komikem Dylanem Moranem vytvořili sitcom Black Books. Hlavními postavami jsou věčně nevrlý a věčně opilý knihkupec Bernard Black (Dylan Moran), jeho asistent Manny Bianco (Bill Bailey) a kamarádka z krámku odvedle Fran Katzenjammer (Tamsin Greig). Seriál se vysílal v letech 2000-2004 na stanici Channel 4, která později zařadila do programu i IT Crowd. 

1) Nápad na seriál byl Moranův. Linehan se k projektu připojil na návrh producenta Williama Butdett-Couttsa. Se svou účastí souhlasil po zhlédnutí pilotu a Moranovy stand-up show v Dublinu

2) Postava Bernarda vznikla z Moranova vnímání antikvariátu coby zkázonosného podniku: „Prodávat knihy z druhé ruky je odsouzeno ke komerčnímu selhání. Fascinuje mě osamělost a tvrdohlavost mužů, kteří jsou ochotní pilotovat tuto loď smrti.“

3) Nešlo jen o Moranovo vnímání antikvariátu obecně, postavu Bernarda Blacka vytvořil podle konkrétního knihkupce z Dublinu

4) Pilotní díl Black Books byl uveden v roce 1998 na sitcomovém festivalu pořádaném televizní stanicí Channel 4 v Riverside Studios. Původní verze byla mnohem temnější a točila se především kolem Bernardova rozhodnutí spáchat sebevraždu. Nikdy nebyl veřejně odvysílán

5) Seriál se primárně natáčel v londýnských studiích ve čtvrti Teddington. Venkovní scény byly pořízeny na Leigh Street a v okolí Bloomsbury. 

6) Natáčelo se také před skutečným knihkupectvím Collinge & Clark, jež sídlilo na adrese 13 Leight Street, Bloomsbury. Seriálová adresa knihkupectví je 13 Little Bevan Street, Bloomsbury.

7) Seriál Black Books byl kritiky přijat s nadšením a získal řadu ocenění, včetně dvou cen BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) za nejlepší situační komedii. 

8) Když se v roce 2015 redaktor magazínu Digital Spy zeptal, zda tvůrci někdy uvažovali o pokračování, Moran to razantně odmítl. Uvedl, že studiový sitcom už znovu dělat nechce a hodlá se zaměřit na zcela jiné projekty.

9) Mezi herci se objevilo několik hostujících hvězd. Těmi nejzajímavějšími byli Simon Pegg a Martin Freeman, který si zahrál hned v první epizodě Mannyho lékaře. V seriálu si střihl roli zákazníka fast foodu také spoluautor Graham Linehan. 

10) Black Books je silně provázán s dalším sitcomem vysílaným na Channel 4, Spaced. V obou seriálech se objevují titíž herci a Manny v jednom díle zmiňuje Twista Morgana, postavu ze Spaced. 

11) Přestože seriál vysílala i Česká televize, byl uveden bez dabingu, pouze s titulky. Všech 18 epizod včetně tří bonusových dílů s nepovedenými scénami později nadabovala nekomerční skupina Fénix ProDabing.

12) Dylan Moran se poprvé objevil ve větší roli v roce 1998 v sitcomu How Do You Want Me? V roce 1999 si ve filmu Nothing Hill zahrál zlodějíčka Rufuse. 

13) Sušenka, kterou Bernard uchovává v sejfu, je růžovo-žluté barvy a značky Fox’s Party Rings.

14) Bill Bailey se narodil 13. ledna 1965, ovšem až do roku 2018 to netušil a omylem uváděl datum narození 24. února. 

15) Bill Bailey a Graham Linehan se neměli v lásce. Bailey ho měl dokonce natolik plné zuby, že s ním odmítal být v jedné místnosti

16) V díle The Fixer (S02E03) má Manny během telefonátu na ruce snubní prsten. Jelikož ho Manny v žádné jiné scéně nemá, musí jít o snubní prsten Billa Baileyho, který si jej zapomněl sundat.

17) V jedné ze scén se Manny prochází po domě v županu, vlasy omotané ručníkem a u toho si zpívá Spice Up Your Life od Spice Girls

18) Bill Bailey v roce 2020 vyhrál taneční soutěž Strictly Come Dancing (obdoba české Stardance). Ve svých 55 letech se stal nejstarším výhercem pořadu. 

19) Franino příjmení Katzenjammer doslova znamená „kočičí kvílení“. V němčině jde o popis stavu deziluze, kdy je naivní osoba vržena do tvrdé reality. Slangově jde také o označení kocoviny. 

20) Tamsin Grieg byla během natáčení první série těhotná. Kostyméři to zamaskovali volným oblečením a šálami.