Největší vlna rozvolnění: Nová pravidla již od pondělí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší vlna rozvolnění: Nová pravidla již od pondělí

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia.cz)

Hostinským už prakticky nic nebrání rozjet od pondělka pípy na plné obrátky! Vláda jim totiž odebrala povinnost kontrolovat, zda jejich hosté splňují podmínky pro posezení. To spadlo na hygienu. Štamgasti tak mají asi jen jedinou starost – zajistit si testy a zavčas rezervovat místo u stolu.

Už dříve ministři oznámili, že u jednoho stolu mohou sedět venku nejvýše čtyři lidé. Navíc mezi cizími musí být rozestupy 1,5 metru. Naopak vláda už netrvá ani na omezení kapacity venkovních zahrádek. Zřejmě proto, že se očekává, že Češi od pondělka vezmou hospody útokem! Čepované, či slangově točené, už mnohým chybí...

Jde to za hostem

A další změkčení přišlo včera. „Zůstává v platnosti, aby zákazníci a hosté na zahrádkách byli buď očkováni, nebo testováni, případně byli schopni prokázat, že prodělali covid,“ řekl vicepermiér Karel Havlíček (51, za ANO) a dodal: „Nicméně tato povinnost nebude pro provozovatele. Zákazníci se budou muset prokázat případné kontrole ze strany hygieny, případně policie.“ Jak ale řekla Aha! policejní mluvčí Kateřina Rendlová, policisté se na žádné cílené kontroly nechystají. „Přijedeme na zavolání, případné přestupky předám hygienickým stanicím,“ vysvětlila Rendlová. A pokuta? Ta může dosáhnout až ke 3 milionům korun. „Pokuta má být výchovná. Může to být napomenutí nebo pokuta v řádu tisíců,“ řekla pak Aha! šéfka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Wifi ano, hudba ne

Ještě ve čtvrtek ministr Havlíček tvrdil, že příjem wifi stejně jako hudba na zahrádkách nebude povolena. „Protože není cílem, aby se tam zejména mladí lidé potkávali, dali si jedno pivko a seděli tam čtyři hodiny,“ vysvětloval CNN Prima News. Včera už ale částečně obrátil. Wifi mohou svým hostům provozovatelé restaurací zpřístupnit. Možná i proto, že mnohé pokladní systémy jedou přes wifi...

Vývoj je dobrý

S tím, jak se epidemie vyvíjí, je ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO) spokojen. „Dobrá zpráva je, že na příští týden ohlášená opatření nebude nutné měnit,“ řekl včera. Co však sleduje se znepokojením, je postup indické mutace koronaviru v Británii. Ve čtvrtek situaci na ostrovech řešil Arenberger i s britským velvyslancem v Praze. Pokud se situace nezlepší, mohlo by to zkomplikovat cesty mezi Prahou a Londýnem.

Co budete potřebovat?

➤ Negativní PCR test, který platí 7 dní. Další možností je antigenní test z odběrového místa, který platí 3 dny. Pokud se jako zaměstnanec 1x týdně testujete ve firmě, postačit pro případnou kontrolu by mělo i potvrzení od zaměstnavatele.

➤ V případě prodělání nemoci má člověk v těle po dobu devadesáti dnů dost protilátek. Lhůtu ministerstvo prodlouží nově dokonce na šest měsíců. Potvrzení o tom, že jste po covidu, vám vystaví lékař.

➤ Pokud jste očkován aspoň jednou dávkou, stačí předložit certifikát o provedeném očkování.

➤ Roušky jsou povinné, odložit je smíte jen při konzumaci pití nebo jídla.

Další info najdete v tištěné verzi Aha! 15.5.2021

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.