Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kroky jsou základ aktivního života. Chůze je nejbezpečnější pohybová aktivita, říká odbornice

Zdraví

  5:00
Pandemie zamkla lidi do omezeného prostoru. Většina z těch, kdo vyznávají pohyb, se hned pustila „do chůze“. K pohybu po svých, k pěší turistice, se přidali i ti nesportující. „Jasné plus,“ říká Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness, a naznačuje, jak chůzi správně praktikovat.
Turisté - ilustrační foto

Turisté - ilustrační foto foto: Shutterstock

Lidovky.cz: Lidé začali z nouze oprašovat pěší turistiku. 
Chůze je nejbezpečnější pohybová aktivita, při které je člověk venku na čerstvém vzduchu. Navíc je vhodná pro všechny věkové kategorie, i pro ty, kdo se potýkají s onemocněním, jako je nadváha či diabetes.

Choďte rychleji. Svižná chůze zpomaluje stárnutí

Lidovky.cz: Může je prosté chození nastartovat v budoucnu ke sportu?
To se uvidí. Lidé, kteří pravidelně sportovali, se těší zpět na sportoviště; naše služby (vybavení, trenéři i kolektiv) jsou pro ně nezbytnou součástí života. Návrat pravidelných klientů ale nebude rychlý, návštěvnost se – minimálně v prvních měsících po otevření – čeká nižší.

Lidovky.cz: Nahradí chůze pravidelné návštěvy posilovny, fitka nebo hodiny badmintonu?
To si nemyslím, je řada aktivit, které chůze nenahradí. Třeba silový trénink, plavání, vedené pohybové aktivity mající za cíl nápravu nesprávných pohybových stereotypů nebo rozvoj nových dovedností (tanec, pilates…). Chůze je naprostým základem aktivního, řekněme „čiperného“ života, udržuje v kondici kardiovaskulární systém. Pokud u ní dotyčný nepoužívá chodecké hole, nejde ostřejším tempem a v terénu, je opravdu jen nezbytným základem.

Lidovky.cz: Kolik musí nachodit ten, kdo trávil ve fitku hodinu denně?
Záleží na formě chůze, již aplikuje. Intenzivní nordic walking ve vyšším tempu (rychlost okolo 6 km/h) je fyzicky náročnější než běžná procházka. Dokonce může jít pro někoho, kdo je zvyklý na jiný pohyb, o překvapivě náročný trénink! Intenzivní chůze s použitím chodeckých holí se umí zátěží vyrovnat řadě skupinových lekcí vytrvalostně posilovacího typu.

Chůze (ilustrační foto)

Lidovky.cz: Jsou nějaké partie našeho těla při chůzi ošizeny?
Pokud člověk nepoužívá ony hole, je méně zatížena horní polovina těla. U nordic walkingu je situace jiná, jde o komplexní trénink, ale… Začátečníkům radím „start“ s trenérem, který naučí správnou techniku i časování pohybu.

Lidovky.cz: Aby chůze měla na tělo vliv a účinek, jak má vypadat?
Záleží na cílech. Chce-li někdo využít čas na procházku pro opravdový trénink, je vhodné chůzi doplnit o jiné posilovací cvičení v přírodě či na venkovním hřišti. Dobrým tipem je i využití skladných pomůcek, které lze vzít s sebou. Do ledvinky se určitě vejde posilovací guma.

Lidovky.cz: Nakolik je podstatné, kde se chůze odehrává?
Terén s výškovými změnami je fyzicky náročnější než rovina, je však třeba zmínit, že při cestě do kopce se velmi intenzivně posiluje dolní polovina těla, zatímco cesta dolů může být nepříjemná pro „kolenáře“. Nerovný terén je obtížnější pro celkové držení těla a pomáhá posilovat core: hluboký stabilizační systém trupu. Mohou-li si zdatnější vybrat, je vhodné využít všech terénů a přibrat chodecké hole. Pro ty, kdo s chůzí začínají, je ideální začít v méně náročném terénu a postupně si přidávat.

Lidovky.cz: Jak v chůzi nastavit zátěž? Větší vzdálenost, náročnější terén, sportovci přejdou na běh…
Pracujeme s terénem, vzdáleností i rychlostí. Indiánská chůze či běh jsou vhodnou kombinací pro přechod do běhu. Doporučuji každodenní používání krokoměrů, které dávají možnost počítat kroky a současně nastavit i měření chůze jako aktivity. Já chodím denně v průměru patnáct tisíc kroků, pro začátečníky bude mít ale i navýšení ze dvou tisíc na čtyři významné zdravotní benefity. Chůzi ve formě tréninku – rychlejší tempo alespoň 40 minut – doporučuji minimálně třikrát v týdnu.

Lidovky.cz: Má na kvalitu chůze, i z psychologického hlediska, vliv oděv, nálada?
Bereme-li chůzi jako fyzický trénink, je lepší dobře se obléknout do materiálů pohodlných, ale též funkčních. Venku může nastat změna počasí, při intenzivnějším tempu se člověk potí a právě oblečení by mělo pomoci odvádět vlhkost, ale i držet teplo a chránit před větrem či deštěm. Důležité jsou správné boty.

Lidovky.cz: Kdy lze o chůzi mluvit, jako o sportu?
Za sport lze považovat nordic walking či jiné intenzivní chodecké techniky, chůzi v náročnějším terénu, tu doplněnou posilováním v outdoorových posilovnách, jichž je v parcích po republice dostatek.

Lidovky.cz: Turistická chůze přináší výhledy, poznání… je to plus, nebo zbytečné rozptylování?
Jsem přesvědčena, že turistická chůze je pro řadu lidí zábavnější, má cíl a krásné výhledy jsou k fyzické aktivitě pozitivním bonusem. Koneckonců chůze je dál prostředek k přesouvání se z místa na místo, jen vášniví chodci chodí pouze pro kroky.

Autor: