Jejich koncept počítá s výrazně omezeným vjezdem aut do čtvrti, vybudováním komunitních zahrádek, fitparkem, dětským hřištěm, jezerem, a ekologickým řešením odtoku dešťové vody či energetiky. „Na střechách včetně krytých parkovišť umístíme fotovoltaické panely. Celá lokalita se technicky připraví tak, aby zde v budoucnu mohly fungovat jak klasické energetické koncepty, tak inovativní energetická společenství, energetické komunity nebo další modely. Díky centralizaci parkování by čtvrť zároveň měla být připravená na nástup elektromobility. Nabíjecí stanice umístíme u společných parkovacích ploch," uvedl koordinátor projektu Chytré Líchy a zakladatel Centra pasivního domu Jan Bárta.

Stavbaři v brněnské Žabovřeské ulici už vyrazili viditelnou část budoucího tramvajového tunelu, a to i za pomoci těžké techniky.
Omezení v Žabovřeské. Na řidiče v sobotu čeká objížďka

Projekt navrhuje výstavbu 130 budov. Po vzoru Vídně se jedná o trojdomky s vlastními vchody, kde představitelé předpokládají vytvoření sousedské komunity. Konečný počet prostorů na bydlení ale vyplyne z veřejných zasedání s místními. "Počítáme s rapidním snížením počtu bytů. Některé prostory navíc poslouží jako komunitní zázemí a centra," vysvětlil starosta Židlochovic Jan Vitula.

Židlochovičtí se vyjádří i ke zbytku vítězného návrhu a jeho realizace. Kancelář architektů nejdůležitější aspekty do svého návrhu poté zanesou. „Chceme eliminovat například obavy současných obyvatel okolních ulic, že jim lidé z nové čtvrti budou parkovat před domem,“ dodal Vitula.

Jednání o finální podobě, počtu domů i celkové ceně čtvrti Chytré Líchy se uskuteční v následujících několika měsících.