Izrael pokračuje s nálety v Gaze. Po nočním útoku s 10 mrtvými se stal terčem dům, kde sídlila i média

Dvě ženy a osm dětí, zemřelo ve městě Gaza při nočním izraelském náletu proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás. Podle agentury AP šlo o úder s největším počtem obětí od začátku izraelské operace. Později izraelské rakety zasáhly budovu v Gaze, kde měla kanceláře agentura AP a katarská televize Al-Džazíra. Při raketovém útoku zemřel na předměstí Tel Avivu jeden muž. Násilnosti se rozšířily do smíšených židovsko-arabských měst v Izraeli.

Jeruzalém / Gaza (Aktualizováno: 15:35 15. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty, které přerostly v násilné střety, v pátek zachvátily i okupovaný Západní břeh Jordánu, kde izraelské jednotky zastřelily jedenáct Palestinců.

Další protiizraelské protesty se v sobotu očekávají v souvislosti s výročím takzvané nakby (katastrofy). Tou je pro Palestince vznik samostatného státu Izrael v roce 1948. V důsledku této události ze svých domovů odešly nebo z nich byly vyhnány statisíce Palestinců.

Analytik Tureček o konfliktu Izraele a Hamásu: Krize se objevují periodicky, jednoduché řešení neexistuje

Číst článek

V pátek do regionu přicestoval americký diplomat Hady Amr, který se pokusí dosáhnout uvolnění napětí, a na neděli je naplánované zasedání Rady bezpečnosti OSN. Izrael odmítl egyptskou nabídku na uzavření ročního klidu zbraní s Hamásem.

Terčem i novináři

Radikální hnutí od pondělního večera odpálilo proti Izraeli stovky raket, na což izraelská armáda odpovídá nálety na cíle v Pásmu Gazy, a nevylučuje ani pozemní invazi.

Izraelská armáda informovala, že v noci na sobotu se terčem jejích útoků staly kromě jiného rampy pro odpalování raket, včetně té, odkud byly v pondělí vystřeleny rakety na Jeruzalém.

Izraelská bomba podle palestinské agentury Vafa zasáhla třípodlažní dům v utečeneckém táboře ve městě Gaza; v troskách zemřelo deset lidí. Místní obyvatelé vypověděli, že izraelská letadla bez předchozího varování shodila na dům nejméně tři bomby.

Později se v sobotu po izraelském náletu zřítila také výšková budova v Gaze, v níž měla kancelář agentura AP a Al-Džazíra. Před tímto útokem izraelská armáda v předstihu varovala, takže objekt, kde bylo i mnoho bytů a dalších úřadoven, byl včas vyklizen.

Mluvčí izraelské armády podle agentury Reuters potvrdil nálet na budovu s médii v Gaze a řekl, že budovu využívalo vojenské křídlo Hamásu. Dodal, že obyvatele budovy upozornili a dali jim „spoustu času na evakuaci“. Jak však uvedl kanál AJ+, novináři si s sebou údajně nesměli vzít svou techniku. 

Střety v Tel Avivu

Infrastruktura v Pásmu Gazy, které od nástupu radikálů z Hamásu k moci blokuje Izrael a Egypt, se dostává do stále zoufalejšího stavu. Podle OSN obyvatelé tohoto území musejí každý den počítat s osmi až dvanáctihodinovými výpadky dodávek elektrické energie, nejméně 230 tisíc z nich má omezený přístup k vodě. Na hustě obydleném území žijí dva miliony lidí, většinou potomci uprchlíků z dnešního Izraele.

Izraelské letouny a pozemní vojsko zesílily útoky na Pásmo Gazy. Nedošlo ale k invazi

Číst článek

V izraelském městě Beerševa v sobotu podle policie střepina rakety zasáhla dům. Poškodila ho, nikdo ale neutrpěl zranění. Cílem útoků se staly také Aškelon a Ašdod. Poplašné sirény se rozezněly i v Tel Avivu, z jihu města se ozývaly výbuchy.

Mluvčí policie informoval, že po výbuchu rakety zemřel 50letý muž na telavivském předměstí Ramat Gan. Hospodářská metropole Izraele se terčem silného raketového ostřelování stala také v noci na středu.

V pátek pozdě večer kdosi hodil zápalnou bombu do bytu arabské rodiny v Tel Avivu, přičemž 12letý chlapec utrpěl popáleniny a desetiletá dívka zranění hlavy. Ve městech obývaných Židy i Araby výtržníci v posledních dnech ničí synagogy nebo arabské obchody, mezi oběma znepřátelenými skupinami propukají pouliční bitky. Prezident Reuven Rivlin tyto nepokoje označil za občanskou válku.

Násilí, lynčování a ničení. Izrael zažívá nejhorší etnické střety za 20 let, ovlivnit může i generace

Číst článek

Desetitisíce vyhnaných z domovů

Násilnosti mezi Izraelem a Hamásem nyní eskalovaly nejvíce od poslední války v roce 2014. Konflikt se výrazně zostřil v pondělí večer, když Hamás a další teroristická skupina Islámský džihád začaly z Pásma Gazy ostřelovat izraelské území, na což Izrael odpověděl masivní raketovou odvetou.

Ostřelování předcházely koncem ramadánu vícedenní střety Palestinců s izraelskou policií v Jeruzalémě, městě s klíčovým významem pro obě strany.

Kvůli současným bojům asi 10 tisíc Palestinců podle údajů OSN uprchlo ze svých domovů. Palestinská strana hlásí zatím 140 mrtvých, Izrael na své straně registruje devět mrtvých. Agentura Reuters informovala, že Egypt do Gazy vyslal deset sanitek, aby do egyptských nemocnic odvezly lidi zraněné při izraelských útocích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme