Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Takt a tón ve filmu

    Divadlo rozmanitostí (loutková a alternativní scéna Městského divadla v Mostě) se chystá uvést online premiéru loutkového filmu pro batolata a jejich rodiče Tak a Tón v režii Jiřího Ondry. Online premiéra filmu proběhne v sobotu 22. května ve 13:00, bude zdarma streamovaná na YouTube kanále divadla, kam se diváci mohou připojit přes odkaz, který bude v ten samý den zveřejněn na facebookových stránkách Divadla rozmanitostí. Film bude v online prostoru zdarma ke zhlédnutí minimálně týden.

    Na konci prosince, po odloženém zkoušení inscenace Takt a Tón z důvodu pandemie koronaviru, vznikl nápad vytvořit filmovou verzi inscenace. Divadlo rozmanitostí a celý inscenační tým dva měsíce intenzivně pracoval na loutkovém filmu, který byl vytvořen ryze ručně a s láskou.

    Takt a Tón jsou malí sourozenci, kteří každý den po večeři opouštějí “hřiště domova“ a navštěvují ve snu tajuplný svět plný vynálezů, kouzel a nečekaných dobrodružství. Jejich snem je les, zahrada i tajemná půda, kde neplatí každodenní pravidla a kde se může dít takřka cokoliv. Jejich výlety jsou současně komickým i dobrodružným putováním světem dětí i dospělých, světem Taktu i BonTonu. Třeba i rodiče si nakonec vzpomenou, kdy si zapomněli hrát a svět svérázného strejdodědy, který kdysi dávno opustili, pro ně po letech přestane být neviditelný. To vše se děje nonverbálně, za přispění rytmů, zvuků, dětských popěvků, s použitím principů loutkového a předmětného divadla, s lehkou filmovou interakcí.

    Z filmu Takt a Tón. Foto: T. Brand.

    Film je zaměřen na věkovou skupinu 0+, ale svoji originální poetikou, která je založená na  minimalistickém, ale přesto výpravném a velmi výtvarně výrazném konceptu scénografky Báry Čechové zaujme i dospělé.

    Již nějakou dobu se v Evropě, potažmo v celém světě, rozvíjí myšlenka hrát pro nemluvňata a batolata (theatre for babies), děti mladší 3 let. Hraní pro kategorii “0 +” má velký smysl a může být skvělým prostředkem, jak přivádět diváky k divadelnímu, potažmo kulturnímu zážitku, od nejútlejšího věku. Hraní pro nejmenší má samozřejmě svá specifika. Staví se převážně na principech hry a interakce. Jsou kladeny jiné nároky na řešení prostoru, vycházející z faktu, že jde o diváky, kteří ještě samostatně nesedí v hledišti, ale se svými rodiči. Hranice jeviště a hlediště se převážně stírá. Dost často se také stává, že děti vstupují do hry, což klade nemalé nároky na herce a jejich schopnost improvizace. Pro celý tvůrčí tým bylo velkou výzvou, převést tyto divadelní a prostorové principy na filmové plátno, říká k projektu Jiří Ondra.

    Film Takt a Tón režíroval Jiří Ondra. Foto: T. Brand

    Filmem i inscenací Takt a Tón navazuje Divadlo rozmanitostí v Mostě na svou programovou linku pro diváky 0+. Tedy představení pro opravdu nejmenší diváky a jejich doprovod. V předchozích letech pro tuto věkovou kategorii uvedli například inscenaci Výlet, taktéž v režii Jiřího Ondry. Krátkometrážní film je samostatným dílem, ale též filmovou pozvánkou na budoucí divadelní inscenaci, kterou diváci snad brzy budou moci osobně vidět v Divadle rozmanitostí.

     ///

    Online premiéra: 22. května ve 13:00 hodin na YouTube kanále Divadla rozmanitostí.

    • Autor:
    • Publikováno: 15. května 2021

    Komentáře k článku: Takt a tón ve filmu

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,