Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Očkování pro Babišovou, ve vládě i u Zemanů: První dáma už vakcínu má, Monika zase termín

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    15. 5. 2021
    05:30

    Očkování proti covidu-19 se blíží do finále. Od nedělní půlnoci by se měli mít možnost registrovat o očkování lidé ve věkové kategorii 40 až 44 let. Po té, už by měla dostat možnost širší skupina lidí od 16 do 40 let. Blesk Zprávy zjistily, že první dávku vakcíny už má za sebou první dáma Ivana Zemanová. Na termín čeká žena premiéra Monika Babišová. O vakcínu se naopak zatím nepřihlásil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Někteří ministři předběhli ve frontě a někteří se nemohou ještě ani registrovat.

  • 1.První dáma má první vakcínu

    První dáma Ivana Zemanová (56) se mohla registrovat k očkování den po svých narozeninách. Tedy od 28. dubna. To se otevřela registrace skupině lidí ve věku 55 až 59 let. I manželka prezidenta chce být chráněna proto covidu-19, a tak i ona už má jednu dávku za sebou. „Paní Ivana Zemanová tento týden obdržela první očkovací dávku,“ potvrdil Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček (42). Ivana Zemanová neměla ani žádnou komplikaci. „Vše bylo bez komplikací,“ doplnil Ovčáček.

    I mluvčí prezidenta podle svých slov čeká na příležitost, až si bude moci pro vakcínu dojít. „Od příštího týdne se chystá očkování pro starší 40 let, tak se co nejrychleji zaregistruji,“ doplnil.

    Video  Zeman o konci Blatného věděl dříve. Sputnikem by se nechal přeočkovat  - Blesk
    Video se připravuje ...

    Prezident Miloš Zeman dostal první dávku už 20. ledna ve Vojenské nemocnici, při té příležitosti podstoupil potřebná vyšetření a v péči lékařů strávil dva dny.

    Druhou dávku pak Zeman dostal 12. února. „Prezident republiky Miloš Zeman byl v pátek dne 12. února 2021 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze očkován druhou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech proti onemocnění covid-19,“ informoval tehdy mluvčí.

    První dcera Kateřina Zemanová spadá do nejmladší kategorie. Tedy mezi skupinu lidí 16 až 39, která by se měla otevřít jako poslední v příštích týdnech.

  • 2.Havlové dala vakcína zabrat

    Herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová (68) se navzdory svému přesvědčení naočkovala. První dávka vakcíny jí dala pořádně zabrat, za velice nepříjemné nežádoucí účinky si ale prý může sama.

    „Mám za sebou první vakcinaci. Nerada. Velmi nerada, ale podřídila jsem se celku. Vím, že jsou jiné varianty virů, nejsou to mutanti - a proto mě tato asi příliš neochrání. Třeba ano. A Vás taky. Mám horečku, protože jsem neodpočívala,“  napsala Havlová svým fanouškům.

    Sama prý přecenila své pracovní nasazení. „Tak teď to máš, Dudynku, řekla by moje maminka. Ano, mám. Zvláštní vzdor od dětského věku. Není mi příjemně. Ba ani hej. A už vůbec ne dobře,“ dodala Havlová ve vzkazu pro své fanoušky.

  • 3.Babišová má termín

    Zatímco Andrej Babiš (66, ANO) dostal vakcínu jako první občan v Česku, jeho nejbližší si museli počkat. Babiš i přesto několikrát vysvětloval, že Monika Babišová (46) ani jeho děti nedostali vakcínu přednostně. Paní premiérová už se ale brzy dočká. „Jsem zaregistrovaná a čekám na termín,“ řekla exkluzivně Blesk Zprávám. Sama se přitom mohla k očkování hlásit teprve od začátku tohoto týdne.

    Premiér Babiš si poprvé pro vakcínu proti covidu 19 přijel do Ústřední vojenské nemocnice vloni těsně po Vánocích – 27. prosince. Spolu s válečnou veteránkou Emilií Řepíkovou dostal vakcínu od firem Pfizer a BioNTech.

    Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19  - Blesk
    Video se připravuje ...

    Druhou dávku dostal Babiš 24. ledna. Původně mělo přeočkování následovat po 21 dnech. Kvůli nedostatku vakcín se ale lhůta prodloužila. Druhou dávku je od té doby možné aplikovat v rozmezí mezi 21. a 42. dnem od první vakcíny.

  • 4.Vystrčil ukázal důkaz

    Předseda Senátu Miloš Vystrčil (60, ODS) ukázal Blesk Zprávám dokonce i důkaz o prvním očkování. Loni v listopadu i letos v únoru byl přitom v preventivní karanténě. Pokaždé se setkal s nakaženou osobou.

    Za přísných hygienických podmínek se loni v srpnu navíc vypravil na kritizovanou cestu na Tchaj -wan, kam měl původně letět jeho předchůdce Jaroslav Kubera (†72). „První dávku mám za sebou, druhá mě čeká v polovině června,“ řekl Vystrčil Blesk Zprávám a přidal také potvrzení.

    Předseda Senátu Miloš Vystrčil je očkovaný Modernou. Má za sebou první dávku. (14. 5. 2021) Předseda Senátu Miloš Vystrčil je očkovaný Modernou. Má za sebou první dávku. (14. 5. 2021) | Miloš Vystrčil

    První dávku podle přiložených dokumentů podstoupil 5. května v poliklinice Telč. Lékaři mu vpravili látku od firmy Moderna. „Potíže minimální. Trochu asi dvoudenní mírná bolest ramene a přechodná horkost. Bez nutnosti přerušení normální pracovní činnosti,“ popsal své zkušenosti s očkováním druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi.  

  • 5.Vondráček nestíhá

    Příkladem zatím příliš nejde šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (47, ANO). Zatím prý totiž kvůli práci nestíhá. Na registraci měl přitom celý tento týden. „Zatím jsem to nestihl. O víkendu jsem nebyl doma a celý týden jsem měl pracovně hodně intenzivní. Snad se zaregistruji teď přes víkend,“ přiznal Vondráček pro Blesk Zprávy.  

  • 6.Havlíček má čerstvý vpich

    Z vlády má aktuálně nejčerstvější zkušenost s očkováním vicepremiér a „superministr“ Karel Havlíček. Pro první dávku si došel do národního očkovacího centra v Praze ve Vysočanech teprve v pátek. „Ani minutu jsem neuvažoval, že bych se nenechal očkovat,“ řekl těsně po očkování Blesk Zprávám.

    „Čekal jsem řádně, až na mě vyjde řada,“ dodal s tím, že od registrace až po očkování uběhl jen týden. Registraci prý zvolil záměrně ve velkokapacitním centru v 02 Universum.  „Vše je rychlé, nikdo nečeká ani minutu, ochotný personál, nové technologie,“ dodal s tím, že si záměrně šel pro očkování až v pátek odpoledne, aby zhodnotil vytíženost centra.

    Očkování proti covid-19 už má za sebou také vicepremiér Karel Havlíček. První vakcínu dostal v národním očkovacím centru v Praze Vysočanech (14. 5. 2021) Očkování proti covid-19 už má za sebou také vicepremiér Karel Havlíček. První vakcínu dostal v národním očkovacím centru v Praze Vysočanech (14. 5. 2021) | Blesk:Jakub Poláček

    Žádné nežádoucí účinky těsně po vakcinaci ministr dopravy a průmyslu a obchodu podle svých slov necítil. „Cítím se výborně. Žádná únava, žádná teplota ani jiné příznaky,“ dodal.  

  • 7.Zaorálek cítil únavu a byl ospalý

    Mírné negativní příznaky cítil naopak ministr kultury Lubomír Zaorálek (64, ČSSD). „Byl jsem mírně unavený, ospalý, ale další negativní reakci jsem neměl,“ popsal svou zkušenost s očkováním Zaorálek. Druhý den už byl prý ale fit. „Druhá dávka mě čeká na začátku června,“ dodal. 

    Vloni v říjnu byl Zaorálek i další členové ČSSD v karanténě. Setkali se totiž s nakaženým ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (61, ČSSD). 

  • 8.Dostálová jde v neděli  

    Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (50, za ANO) zatím žádné zkušenosti s očkováním jako jedna z mála členek vlády zatím ještě nemá. To ale o víkendu skončí. „Jdu v neděli do FN v Hradci Králové,“ řekla Blesk Zprávám termín první vakcinace.

    I ona má neblahé zkušenosti s koronavirem. Zápasila s ním loni v listopadu. A nemohla se ho zbavit. Nákazu ale definitivně prokázal až druhý test.

    „Tak bohužel druhý test potvrdil u mě koronavirus. Mám bolesti hlavy a rýmu, jinak to zatím jde,“ napsala tehdy na twitteru.  

  • 9.Schillerová půjde no nemocnice

    Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (57) se nechá očkovat ve stejném místě jako například prezident Miloš Zeman, nebo premiér Andrej Babiš – tedy ve vojenské nemocnici. „Termín má paní ministryně v druhé polovině května,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí ministryně Michal Žurovec. Schillerovou čeká první dávka. Registrovat se mohla od 28. dubna.  

  • 10.Brabec nestíhá

    Ministr životního prostředí Richard Brabec (54, ANO) je zatím bez očkování. Nejdříve na dotaz Blesk Zpráv žertoval, že čeká, až se pro něj otevře kategorie 16+, pak ale kápnu božskou. „Ještě jsem to nestihl, ale už se chystám na první dávku,“ napsal v sms zprávě.  

  • 11.Hamáček a Maláčová zatím mimo hru  

    Vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (39, ČSSD) zatím nemají na očkování nárok. Jejich věkové kategorie se totiž zatím nemohou k očkování hlásit. Hamáček ale dostane šanci už na začátku příštího týdne. Maláčová bude mít možnost asi až v poslední fázi, kdy by se měly vakcíny zpřístupnit kategorii 16+.

    Jak Hamáček, tak Maláčová ale mají zkušenost s koronavirem. Ministryně s ním bojovala těsně před dubnovým sjezdem ČSSD, kde obhájila post místopředsedkyně strany. Hamáček ulehl vloni v říjnu.

  • 12.Ministři předbíhači

    I mezi členy vlády se našli ti, kteří využili svého postavení a nechali se očkovat přednostně. Jsou mezi nimi ministr obrany Lubomír Metnar (53, za ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (61, ČSSD).  

    Toman dostal vakcínu na základě doporučení ošetřujícího lékaře s ohledem na svůj zdravotní stav, uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. „První dávka vakcíny mu byla aplikována na konci minulého týdne,“ uvedl mluvčí v polovině března. Toman podle Televize Seznam konkrétní důvody, proč byl očkován, odmítl uvést.

    Metnar dostal v březnu dávku vakcíny Pfizer/BioNTech v pražské Ústřední vojenské nemocnici, sdělil televizi mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Důvodem je jeho plánovaná cesta za českými vojáky do zahraniční mise v rizikové oblasti,“ dodal. Stačilo přitom napsat krátký dopis tehdejšímu ministru zdravotnictví Janu Blatnému. Který očkamžitě odpověděl se souhlasným stanoviskem. 

    Video  Andrej Babiš na prohlídce velkokapacitního očkovacího centra  - ČTK
    Video se připravuje ...

    Mezi prvními členy vlády dostala vakcínu ministryně spravedlnosti Marie Benešová (73, za ANO). Očkování podstoupila v březnu, kdy se mohli hlásit lidé starší 70 let.

     

MonikaBabis ( 15. května 2021 15:05 )

Nevěřte tomu, očkovat se nedám!

bauta ( 15. května 2021 12:11 )

Ale prd.lajs, ty jsi vobyčejný trollový štváč, a když to hoří, schováváš se za zábavu . Tímhle způsobem se tady "bavíš" 14 hodin denně. Tak to jsi pak hodně velký primitiv

bauta ( 15. května 2021 11:33 )

brugal, ty stabilně reješ, a pak vždy tvrdíš, že je to jen vtipek a že jsi tady z nudy a pro svoji zábavu. Dost ubohé, nemyslíš?
A že je pro tebe Pařížská vrcholem luxusnu, není vtipné, je to trapné, jak málo toho víš

bauta ( 15. května 2021 11:29 )

Dudynka se nerada,velmi nerada, podřídila celku a nechala se očkovat. A dostala teplůtku.
Tak to by její manžel, dej mu pánbůh věčnou slávu, nikdy neudělal, aby se nerad, velmi nerad podřizoval celku.
Co nám tím chtěla Dudynka říct? Že je ve svých názorech nepevná a ovlivnitelná?

blamal ( 15. května 2021 09:44 )

Presne, uz vidim, jak Buresova ceka na termin. Ta je davno naockovana, a pro plebs pak zinscenuje Prchal a spol. tak max.divadlo - az se pujde jakoze ockovat, pichnou ji vitaminy a bude; koblihari zajasaj, jak je Bureska lidova, a doma se budou buresovci rehtat, jak zas ty blby ovce nakrmili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa