Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Patagonské bobule jsou plné barev i zdraví. Vyzrají na celosvětově rozšířené civilizační choroby

Bobule calafate. Ilustrační foto: Pixabay

S Patagonií máme spojené divoké hory a panenskou přírodu. Právě ta je zdrojem několika superpotravin, jejichž schopnosti začínají získávat popularitu i mimo region. Seznamte se s chilskými bobulemi, které jsou bohaté na antioxidanty, používají se také jako barvivo a podle nejnovějších výzkumů pomáhají zvládat řadu nemocí.

Malého José Luise Calfucuru dospělí často posílali spolu s dalšími dětmi sbírat maqui. „Dělali to jen, aby se nám pak mohli smát. Když jsme je snědli, měli jsme celý obličej fialový,“ vzpomíná renomovaný šéfkuchař mapučské kuchyně pro BBC. V jeho restauraci se z těchto bobulí se sladkou dužinou, kyselými semínky a charakteristickou barvou stala jedna z oblíbených přísad. „Máme koláče s maqui, koktejly s maqui, používáme je jako přírodní barvivo v pekárně a vyrábíme také maqui majonézu, kterou dáváme na smažené ryby nebo k místním bramborám,“ vysvětluje Calfucura.

Panenská patagonská příroda nabízí bobule s blahodárnými účinky. Ilustrační foto: Unsplash

Za charakteristickou barvou stojí vysoké množství antokyanů, které jsou přírodním barvivem a také antioxidantem. Těch je v maqui obsaženo více než v proslulém açaí nebo granátovém jablku. Dalšími populárními a chuťově výraznými bobulemi jsou murta a calafate. Calafate je malá, modrá a hořkokyselá bobule spojená s pověstmi o přenesení do budoucnosti. Roste v národních parcích Torres del Paine v Chile a Los Glaciares v Argentině. Murta se vyznačuje větší aromatičností, je podobná brusince, ale pochází ze stejné rodiny jako guava. Džus ze všech tří druhů plodů pak spolehlivě fungoval jako energetický nápoj pro domorodé Mapuče, Tehuelchy a Selk’namy při výbojích.

Bobule maqui. Foto: Morrana, Wikimedia Commons

Pro místní obyvatele nejsou blahodárné účinky bobulí nic nového, jejich předci je kromě barvení používali k domácí medicíně. „Mohou pomoci při žaludečních vředech a listy můžete rozdrtit na pastu, která léčí rány nebo problémy se zuby,“ objasňuje Claudia Manquepillan, která se svou matkou provozuje firmu, jež zpracovává maqui a murtu. Vědci se jejich vlastnostem začali věnovat teprve nedávno, ale jejich závěry jsou povzbudivé. Látky obsažené v těchto bobulích dokážou inhibovat enzymy spojené s absorpcí cukrů a tuků. Orgány si jich díky tomu vezmou méně, což dělá bobule užitečné pro lidi s metabolickými chorobami, jako je cukrovka. Podle dalších výzkumů mají protizánětlivé účinky a pomáhají zvládat kardiovaskulární choroby nebo dýchací potíže.

Zdroj: BBC Travel

Související články

Zaručeně zlepší den

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Evropským stromem roku je 2 000 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Úžasné ženy, které změnily svět, mají sílu inspirovat malé i velké

Inspirace z knihovny: Úžasné ženy, které změnily svět, mají sílu inspirovat malé i velké

Coco Chanel, Eliška Junková, Marie Currie nebo Anne Franková. Co mají tyto ženy společného?…