Aplikace vlastněná Facebookem se zkraje roku vytáhla s novými uživatelskými podmínkami, které spustily celosvětovou vlnu kritiky. Jejich zavedení bylo sice odloženo, jenomže přichází chvíle, kdy jsou zpátky ve hře. A vám v tuhle chvíli zbývají dva dny se rozhodnout, jestli na ně přistoupíte.

Pokud ne, můžete se 15. května rozloučit s dosavadní funkcionalitou: aplikace vám sice oznámí příchod zpráv, ale pokud na nové podmínky nekývnete, už vám je nedovolí přečíst. Respektive se tak zatím tváří varování, které uživatelé obdrželi.

Jak to bude (ne)fungovat v praxi není stále jasné. Ale pokud už vás nebaví čekat, jak tahle šaráda dopadne, můžete se poohlédnout po jiných komunikačních aplikacích. Jaké jsou alternativy WhatsAppu?

Signal

Signal je díky vysoké úrovni ochrany osobních údajů, bezpečnosti uživatelů a transparentnosti často doporučovanou aplikací. Podporuje textové a skupinové zprávy, mediální zprávy pro obrázky, audio, video a dokumenty, a dokonce i hlasové hovory nebo videohovory mezi uživateli.

Veškerá komunikace v aplikaci Signal je šifrována end-to-end a můžete nastavit časovač pro automatické mazání zpráv. Vývojáři také pracují na snížení množství požadovaných informací o odesílateli nezbytných pro doručení zprávy. 

Signal si můžete stáhnout pro iOS, Android, Windows, macOS a Debian-Linux.

Viber

Funkce chatu Viber zahrnují skupinový chat, okamžité hlasové a video zprávy a tisíce gifů a animovaných nálepek. Můžete si i nainstalovat rozšíření chatu, abyste mohli sdílet YouTube videa, hudbu ze Spotify, informace o poloze a další. Viber také podporuje audio a video hovory. 

Všechny zprávy na serveru Viber jsou šifrovány end-to-end a lze je načasovat, aby se samy smazaly. Viber také obsahuje funkci „Důvěryhodné kontakty“, která vám pomůže ověřit totožnost dalšího účastníka chatu zaměněním tajných klíčů.

Pokud váš kontakt v budoucnu změní údaje o svém účtu, aplikace je zaktualizuje.

Viber zobrazí vaši dostupnost podobně jako Facebook Messenger, ale je možné to deaktivovat, pokud budete někdy potřebovat svůj stav skrýt. Pomocí PIN kódu můžete také zakázat přečtení, skrýt konverzace a uzamknout zprávy.

Viber je k dispozici pro Android a iOS, které lze synchronizovat na plochu Windows nebo Mac.

Telegram

Stejně jako mnoho dalších zde uvedených aplikací poskytuje Telegram šifrování typu end-to-end pro veškerá nastavení komunikace a automatické mazání. Umožňuje uživatelům odesílat textové a mediální zprávy a podporuje skupinové zprávy, které mohou obsahovat až neuvěřitelných 200 tisíc lidí v jednom konverzačním vláknu.

Chat na cloudovém základu Telegramu běží na globálně distribuovaných serverech, o kterých Telegram tvrdí, že mohou doručovat zprávy rychleji než jakákoli jiná dostupná aplikace pro zasílání zpráv.

To také znamená, že můžete synchronizovat zprávy na všech svých zařízeních a pro sdílená média získáte neomezené úložiště. (Pokud jste vývojář, Telegram API je zcela open source a zdarma k použití.)

Telegram je k dispozici pro Android, iOS, Windows Phone, Windows desktop, Linux (32- i 64bitový), MacOS a také nabízí nativní webovou verzi aplikace.

GroupMe

Jak název napovídá, GroupMe je služba skupinových zpráv, která poskytuje chat napříč platformami. Je ve vlastnictví společnosti Skype, a tedy Microsoftu, takže nemá otevřený zdrojový kód jako ostatní služby v tomto seznamu.

Rovněž podléhá stejným postupům shromažďování dat jako všechny produkty společnosti Microsoft a neobsahuje šifrování – ani mnoho funkcí zabezpečení jiných aplikací, které jsme zahrnuli. Co však GroupMe odlišuje, je zaměření na skupinový chat a několik dalších zábavných funkcí.

GroupMe umožňuje uživatelům sdílet videa, obrázky a dokumenty, jež lze zobrazit v režimu „Galerie“, který zobrazuje všechna média sdílená v historii skupiny. Můžete dokonce odesílat přímé zprávy konkrétním uživatelům ve skupině.

GroupMe také podporuje sdílení polohy, jakož i sekundární funkce, jako jsou „oblíbené“ zprávy a vlastní sady emoji založené na aplikaci. Aplikace je k dispozici pro Android, iOS nebo jako webový klient.