Stovky českých žáků se dotknou vesmíru. Do stratosféry vyšlou vlastní sondu

15. květen 2021

Změřit teplotu nebo vlhkost – a hlavně vyfotit si planetu Zemi z výšky 30 kilometrů. To všechno by v září měla dokázat skoro padesátka žákovských týmů, které vyšlou svou balónovou sondu do stratosféry. Testovací let z areálu Českého hydrometeorologického ústavu v Praze provedli organizátoři vzdělávacího projektu Dotkni se vesmíru už tento týden.

„Sonda má malý padáček. Poté, co balón praskne, se bude pomalu snášet,“ popisuje bývalý ředitel gymnázia Rostislav Konopa, zatímco sleduje poslední přípravy před startem testovací sondy. Děti zatím všechno sledují na dálku prostřednictvím videopřenosu z mobilního telefonu. Přes prázdniny dostanou základ vlastní sondy, který budou muset připravit na ostrý zářijový start.

„Dostanou to jako skládačku. Prořezají si kameru, celé si to sestaví… V sondě mohou měřit tlak, teplotu, vlhkost i výšku zařízení, na mapě mohou sledovat, kam míří, nebo vše přeprogramovat.“

A jak celý nápad vznikl? Rostislava Konopu během pandemie napadlo, že by dětem chtěl ukázat fyziku z jiného úhlu – a hlavně prakticky. „Projekt si děti řídí samy. Na začátku jsme řekli, že to není na známky. Učitelé mají možnosti dát dětem prostor, aby projekt mohly dělat, aby se dotkly praxe. Nejmenší děti, které jsou do projektu zapojené, jsou ze třetí třídy.“

Sonda s psí známkou

„Na notebooku jsme si ověřili, že signál přijímáme v pořádku a že baterky jsou v pořádku. Ještě zapojím kameru a budeme čekat na napuštění balonu,“ ukazuje Michal Rybka

Společně s Rostislavem Konopou má projekt na starosti Michal Rybka, vedoucí skautského radiokroužku OK1RAJ. Michal teď zkouší signál testovací sondy, aby mohla brzy odstartovat. „Na notebooku jsme si ověřili, že signál přijímáme v pořádku a že baterky jsou v pořádku. Ještě zapojím kameru a budeme čekat na napuštění balonu,“ ukazuje. 

Za chvíli už sonda startuje. Sněhově bílý balon míří do zakaboněného, šedého nebe nad areálem Českého hydrometeorologického ústavu v pražské Libuši a pomalu se ztrácí v dáli. Míří do výšky 30 km nad povrchem Země. Nahoru poletí hodinu a půl, dolů pak přibližně hodinu. 

Sonda spadne asi 70 kilometrů na severozápad od pražské Libuše, kde si ji vědci vyzvednou. Kdyby ji našel někdo dřív a nevěděl, co s ní, má sonda na bílém polystyrenovém obalu vlastní „psí známku“ – totiž černou fixkou napsaná mobilní čísla svých majitelů.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související