Napršely desítky litrů vody. Déšť ale neřekl své poslední slovo!
Páteční silná dešťová přeháňka v Mostě. Foto: Oldřich Hájek
Most

Mostecko - Uplynulé dny byly deštivé. Hodně deštivé. Jak ve středu, tak i ve čtvrtek na území České republiky spadlo až přes 60 mm srážek, a proto ještě o půlnoci z pátku na sobotu na některých tocích přetrvával první až druhý stupeň povodňové aktivity. Např. hladina řeky Úslavy se v Plzni zvedla o bezmála dva metry. Přívaly dešťové vody zvedly i hladiny řek v Podkrušnohoří, byť ne extrémně, většinou o 5 až 20 cm. Od mraků a dešťových kapek si Česká republika neodpočine ani v následujících dnech. Znamená to, že hrozí povodně?

Kdysi dávno, za časů bez houxů, fejk ňůvsů a internetů, byli lidé úzce spjati s přírodou a v neposlední řadě s počasím. Sledovali jej, studovali, i mu rozuměli. A to natolik, že vynalezli pranostiky. Postupem času pranostikářů přibývalo, jako v budoucnosti začalo přibývat instagramerů, jůtuberů a tiktokerů, a proto začalo být přepranostikováno. Některé pranostiky si tak trochu odporují. Mokrý máj – v stodole ráj, studený máj – v stodole ráj, říkají tyto dvě pranostiky. Další však tvrdí, že není-li květen ani příliš studený, ani mokrý, naplňuje stodoly i sudy. Jak vidno, dezinformace jsou staré jako lidstvo samo.

Ve středu na Lounsku spadlo skoro 35 mm srážek, jinými slovy napršelo skoro 35 litrů vody na metr čtvereční. K nejdeštivějším místům dále patřila Nová Ves v Horách v okrese Most, která zaznamenala 31 mm. Do TOP 10 se dostal i samotný Most, stanice v Kopistech naměřila 21 mm, nebo Žatec, a to se 17 mm. Podle očekávání se východní části Ústeckého kraje srážky vyhnuly. Nejlepším příkladem je Děčín, který hlásil jen 1 mm, podobně jako Ústí nad Labem, kde se středeční úhrny pohybovaly od 2 do 4 mm.

15. května: Zpočátku, v noci a ráno, vesměs jasno, poté přibývání oblačnosti, které už moc neubude. Nepřekvapí přeháňka, příp. přeháňky, nicméně středeční scénář, tzn. xhodinový a celkem vydatný déšť, nehrozí. Nejvyšší odpolední teploty skromné, v porovnání s letním až tropickým úvodem týdne určitě – okolo 12 až 15 °C.

16. května: Opět dost mraků, ale ne po dobu všech 24 hodin. V ranních a večerních hodinách jich výrazně ubude, čili se dočkáme slunečních paprsků i hvězd. V noci dost možná sprchne, spíše jen symbolicky. Žádný mordor. Nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 15 °C, takže žádná změna, ráno v minimu kolem 8 až 5 °C.

17. května: Ani pondělí by nemělo být kdovíjak překrásné, což znamená, že se zase dočkáme mraků a možná i decentní přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 14 °C, ráno v minimu kolem 8 až 5 °C.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru