Zavřít reklamu

V současné době využívá většina uživatelů k poslechu hudby a sledování filmů, seriálů a jiných pořadů především různé streamovací služby. Vždy tomu ale tak nebylo a před příchodem služeb Apple Music a Apple TV+ si jablíčkáři pořizovali mediální obsah mimo jiné také na iTunes. V dnešním díle našeho seriálu s názvem Z historie Applu si připomeneme okamžik, kdy na iTunes přibyla kromě hudby také videa.

9. května roku 2005 společnost Apple poměrně v tichosti spustila možnost stahování hudebních videí v rámci své služby iTunes Music Store. Zmíněná funkce se stala součástí iTunes verze 4.8, přičemž zpočátku se jednalo o nabídku bonusového obsahu pro uživatele, kteří si v iTunes zakoupili celá hudební alba. O několik měsíců později již Apple začal prostřednictvím služby iTunes nabízet také možnost zakoupení jednotlivých hudebních videoklipů. Kromě nich si uživatelé mohli na iTunes zakoupit také krátkometrážní animované snímky z dílny společnosti Pixar nebo jednotlivé díly vybraných televizních pořadů, přičemž cena jednoho dílu činila tehdy necelé dva dolary. Rozhodnutí Applu začlenit do nabídky iTunes Music Store také videoobsah dávala ve své době naprostý smysl. Platforma YouTube byla tehdy prakticky na svém začátku, a zároveň se po celém světě začala zvyšovat kvalita i rychlost internetového připojení, což uživatelům dávalo větší možnosti, co se týče stahování obsahu.

Když si velká hudební vydavatelství všimla vzestupu služeb typu iTunes, ve snaze se jim vyrovnat začínala nabízet vylepšená CD, která bylo možné spustit také na počítači, a prohlížet bonusový obsah. Tato funkce se ale nikdy neuchytila ve větším měřítku, a to mimo jiné proto, že se spoustě nechtělo jen kvůli bonusovému obsahu přemisťovat CD z přehrávače do mechaniky počítače. Uživatelské rozhraní u těchto CD navíc obvykle nemělo příliš dobrou úroveň. Naopak v případě iTunes vše běželo hladce, kvalitně, a především přehledně na jednom místě. Proces stahování videí se nijak nelišil od stahování hudby, a nevyžadoval žádné složitosti ani kroky navíc.

Mezi první videa, která Apple nabídl v rámci své služby iTunes, patřila sólová alba i tracky od interpretů jako Gorillaz, Thievery Corporation, Dave Matthews Band, The Shins nebo Morcheeba. Kvalita tehdejších videí by asi z dnešního pohledu neobstála – častokrát se jednalo dokonce o rozlišení 480 x 360 – postupem času se ale Apple v tomto směru výrazně zlepšil. K videím v SD kvalitě postupně přibyla také HD videa ze necelé tři dolary, o něco později přišly také filmy.

.