Ústí a Děčín čekají na kulminaci Labe po vydatných deštích

15. květen 2021 10:55

Riziko záplav v Česku po předchozích deštivých dnech stále nepominulo, vyplývá z dnes aktualizovaného upozornění Českého hydrometeorologického ústavu.

Až do odvolání platí výstraha před vzestupem hladin na dolním toku Vltavy a Labe. V sobotu 15. května odpoledne má navíc opět pršet, v noci na neděli pak může být déšť zejména na rozhraní Čech a Moravy i vydatnější. Může to vést k vzestupu hladin na první, ojediněle i na druhý povodňový stupeň.

Meteorologové předpokládají, že vzhledem ke kulminaci Berounky i Sázavy a zvýšenému odtoku vody z přehrady ve Vraném bude ještě dál stoupat hladina dolní Vltavy.

Se zpožděním se vzestup Vltavy projeví i na Labi, které v noci na neděli 16. května v Děčíně pravděpodobně vystoupá na první povodňový stupeň. V Ústí nad Labem by řeka měla kulminovat těsně pod hranicí prvního stupně.

Už 14. května večer postavili dobrovolní hasiči v Děčíně pod Tyršovým mostem protipovodňovou zeď. Z preventivních důvodů o to požádalo Povodí Labe. „Hladina by podle předpovědi mohla stoupnout na 420 centimetrů,“ informoval Jiří Mach z Povodí Labe.

Vydatný déšť a silné bouřky, které Česko poprvé zasáhly ve středu a opakovaly se ve čtvrtek a v noci na pátek, zvedly hladiny řek na několika místech země.

Patnáctého května kolem 11. hodiny hlásilo dosažení prvního povodňového stupně 19 měřicích stanic ČHMÚ, zejména ve středních a jihozápadních Čechách. Na druhém stupni byla pouze Berounka ve Zbečně na Rakovnicku.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související