Přejít k hlavnímu obsahu
Leon -

Cort G300 Pro: vlajková loď série G

Společnost Cort už dávno není jen výrobnou levnějších kytar pro známé americké a japonské značky – za 60 let existence stačila jihokorejská firma nasbírat dostatek zkušeností ke stavbě nejen vlastních ekonomických modelů, ale také nástrojů, jež se řadí do vyšší kategorie a svou kvalitou začínají konkurovat tradičním výrobcům. Příkladem vyšších ambicí Cortu je i nová vlaková loď poměrně rozsáhlé kytarové série G, která nese označení G300 Pro a nabízí všechny atributy kvalitního superstratu.

Základ korpusu tvoří výběrová americká lípa kombinovaná s 6 mm silným javorovým topem a krk z „pečeného“ javoru je k tělu připevněn čtveřicí vrutů zasazených do ergonomicky tvarovaného spoje. Stejnou tepelnou úpravou prošel javorový hmatník s proměnlivým radiusem 12 až 16 palců, osazený 24 jumbo pražci z nerezové oceli, standardními polohovými značkami a také luminiscenčními body na hmatníkové hraně.

Použit byl nultý pražec ze směsi Graph Tech Black TUSQ a nešetřilo se ani na chromovaném hardwaru sestávajícím z dvoupivotového vibrata Cort CFA-III opatřeného masivním ocelovým sustain blokem a kameny ze stejného materiálu. Vibrato je z důvodu dosažení maximálního herního komfortu částečně zapuštěno do korpusu a nastavit lze i rotační vůli bezzávitové páky.

Hlavice, jejíž linie nejsou příliš vzdáleny stylu používanému u butikových kytar firmy Suhr, je opatřena srážečem strun EH a firemními uzamykatelnými strojky s optimalizovanou výškou centrálních hřídelí, což napomáhá k zachování správného úhlu strun vůči nultému pražci. Šroub výztuhy krku je podobně jako např. u modelů Music Man či novějších stratů Ibanez umístěn na vyfrézované patkové straně, takže případná změna průhybu krku je otázkou chvilky.

Nástroj s menzurou 25.5 palců využívá osvědčený pár humbuckerů Seymour Duncan TB4 a SH2N Jazz, ovládaných potenciometrem společné hlasitosti, tónovou clonou a pětipolohovým nožovým switchem, jenž poskytuje následující snímačové konfigurace: 1. pol. – kobylkový HB, 2. pol. – vnější cívky obou HB, 3. pol. –  oba HB, 4. pol. – vnitřní cívky obou HB, 5. pol. – krkový HB.

Ze snímačových režimů je patrné, že kromě humbuckerových rejstříků, vhodných pro zkreslený sound, jsou díky modům s rozepnutými cívkami k dispozici i čisté nebo crunch zvuky blízké mezipolohám Stratocasteru a Telecasteru. Cena superstratu Cort G300 Pro v klasickém provedení Black nebo odstínu Vivid Burgundy se pohybuje pod hranicí 1200 dolarů.

Tagy Cort Cort G300 Pro

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Leon
Ve Frontmanu jsem zodpovědný především za sekci novinek a článků o pódiovém a studiovém gearu známých muzikantů. Léta hraju na kytaru v různých kapelách a tento krásný nástroj také vyučuju.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY