Čína zrušila jarní horolezeckou sezonu na Everestu z tibetské strany. Důvodem jsou obavy z koronaviru

Čína zrušila jarní horolezeckou sezonu na nejvyšší vrchol světa Mount Everest. Důvodem pro zákaz vstupu z tibetské strany jsou obavy z epidemie covidu-19. O pátečním rozhodnutí informovala tisková agentura Nová Čína.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mount Everest v oblacích.

Čína v reakci na rychlé šíření viru v Nepálu již před týdnem oznámila, že z preventivních důvodů natáhne na vrcholu Everestu lano. Ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Nepálské úřady nejvyšší horu světa loni v březnu uzavřely kvůli pandemii, letos ale vydaly rekordních 408 povolení k výstupu na její 8848 metrů vysoký vrchol, třebaže se země nadále potýká s pandemií.

První úmrtí v letošní sezoně. Na Mount Everestu zahynula dvojice horolezců. Oba podlehli vyčerpání

Číst článek

Přestože v Číně se pandemie zdá být pod kontrolou, vydaly tamní úřady letos jen několik málo povolenek pro vstup na horu. Agentura Reuters zmiňuje 21 povolenek pro čínské horolezce, AP píše o povolení pro 38 lidí.

Čína v reakci na rychlé šíření viru v Nepálu již před týdnem oznámila, že z preventivních důvodů natáhne na vrcholu Everestu lano, kterým zabrání kontaktu horolezců stoupajících z nepálské strany s těmi z Číny.

Krátce po začátku lezecké sezony letos v dubnu se nemoc covid-19 objevila i v základním táboře, odkud bylo několik horolezců evakuováno.

Na Mount Everest vystoupilo více než 6000 horolezců od roku 1953, kdy nejvyšší horu světa jako první zdolali Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkej. O život ve stěnách hory přišlo 311 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme