Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.05.2021 14:04:00

Víkendář: Reaktivní Fed a „radši dříve, než později“

Prezident Dallas Federal Reserve Robert Kaplan poskytl rozhovor pro Bloomberg Markets, kde uvedl, že současný vývoj v americké ekonomice se liší od oživení po finanční krizi. Tehdy totiž panovala slabá poptávka, nyní ovšem „domácnosti utrácejí“. Problémy nicméně panují na straně nabídky. Jaký je ekonomův pohled na další vývoj v americkém hospodářství a monetární politiku?

Kaplan uvedl, že podle odhadů odešly z pracovní síly více než 2 miliony lidí do předčasného důchodu. K tomu nechodí do zaměstnání asi 1,5 milionu žen, které musí být doma s dětmi. A „zaměstnavatelé se snaží najímat nové lidi, ale konkurují jim programy podpory v nezaměstnanosti.“ Navíc některé výrobní firmy čelí nedostatku vstupů a tak snižují počty směn a některé i přechodně propouštějí. To vše se promítá do současných čísel z trhu práce.

Kaplan řekl, že podle jeho informací firmy již ve snaze přilákat nové zaměstnance nabízejí vyšší mzdy a bonusy. Běžně by podle něj takové prostředí vedlo k větší tvorbě pracovních míst, než je tomu nyní. Přesto se ale podle ekonoma dá čekat další silné oživení trhu práce podporované i tím, že se budou otevírat služby typu ubytování. Následující graf porovnává vývoj trhu práce po předchozích recesích:

Fed zaměstnanost trh práce
Zdroj: Twitter

Kaplan dříve vzbudil pozornost svými komentáři ohledně diskuse o změně v politice Fedu. V rozhovoru zmínil, že je důležité vnímat, co vlastně řekl: Vedení Fedu ve vztahu k ukončení nákupu aktiv a obratu v politice hovoří o nutnosti dosažení „výrazného zlepšení“ v ekonomice. Kaplan podle svých slov s tímto přístupem bez výhrad souhlasí. Navíc ale dodává, že s tím, jak se bude ekonomika tomuto „výraznému zlepšení“ blížit, je dobré začít hovořit o změnách v politice. „Raději dříve než později.“

Důvodem pro jeho postoj je, že „vidí frikce a vedlejší efekty způsobené nákupy aktiv“. Příkladem může být situace na trhu s nemovitostmi. Dochází zde totiž k tomu, že vysoká poptávka a růst cen vytlačují z některých segmentů trhu ty, kteří skutečně potřebují bydlení. Jak uvažování Fedu ovlivňují vysoké ceny komodit? Kaplan odpověděl, že on souhlasí s novým rámcem, který Fed ve své politice uplatňuje. Podle něj nechce tato centrální banka reagovat preventivně, ale až v závislosti na aktuálním vývoji. Tedy například na základě vysokých cen komodit. K tomu ale ekonom dodal, že Fed by zase neměl být „tak reaktivní, že by jednal příliš pozdě.“

Výzva je tak v tom, najít tu správnou rovnováhu ohledně rychlosti reakce. Kaplan dodal, že on sám se věnuje i možným nerovnováhám ve finančním systému a souvisejícím rizikům. Americká ekonomika pak podle něj potřebuje vyšší dlouhodobý růst, mimo jiné kvůli stárnoucí populaci. Na dosažení vyššího potenciálu jsou třeba investice do infrastruktury, ale pozornost je nutné věnovat i souvisejícímu vývoji vládních dluhů.

Zdroj: Bloomberg Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688