V Nepomuku odhalili sochu svatého Jana. Oslavy 300 let od mučedníkova blahořečení se konají i v Praze

V Nepomuku v sobotu odhalili a požehnali „staronovou“ litinovou sochu sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti. Stojí uprostřed kruhové křižovatky U Pyramidy při výjezdu z čtyřtisícového města na České Budějovice. Šlo o součást oslav 300. výročí blahořečení sv. Jana Nepomuckého, které silně omezuje pandemie koronaviru. Hlavní akcí bude nedělní poutní mše v kostele sv. Jana Nepomuckého, kterou bude sloužit arcibiskup Dominik Duka.

Tento článek je více než rok starý.

Nepomuk / Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Nepomucký

Socha svatého Jana Nepomuckého. ilustrační foto | Foto: Wikipedia, Jiří Sedláček, GNU General Public License, verze 1.2

Do Nepomuku večer dorazí zhruba 25 českých a moravských biskupů, kteří tam budou jednat do 19. května. Naposledy tam byla podobná akce v roce 1993, kdy se konaly oslavy 600 let od umučení tohoto nejznámějšího českého světce.

Oslavy ve městě, kde se kolem roku 1340 narodil, připravovaly radnice, farnost, Matice sv. Jana Nepomuckého a další spolky 1,5 roku. Kvůli problémům s pandemií nejsou tak propagované.

Sochu Jana Nepomuckého pokřtil generální vikář českobudějovické diecéze David Henzl. Odhalení a požehnání přihlíželo asi 150 lidí při hlavní silnici Plzeň – České Budějovice. Zhruba 180 centimetrů vysoká litinová socha, stará 108 let, se našla náhodou při výkopu díry pro strom v létě 2019 v zahradě psychiatrické léčebny ve Lnářích, jež bývala do roku 1950 klášterní zahradou.

Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené Hoře čeká oprava, má mu vrátit původní podobu

Číst článek

Podle předsedy Matice sv. Jana Nepomuckého a místního sochaře Václava Česáka byla zakopaná řádem Bosých augustiniánů mezi lety 1925 až 1927.

„Byla tam uschována, protože v té době nastala velká dehonestace katolických památek,“ uvedl. Sochu vyrobily v roce 1913 arcibiskupské slévárny v Rožmitálu pod Třemšínem a poté byla umístěna v obci Tchořovice, odkud se pak dostala na zahradu kláštera.

„Jisté je, že tam socha byla uložena pietně a záměrně, protože její plastické části a obličej byly umístěny břichem dolů, aby je tak nehlodal zub času,“ uvedl řekl starosta Jiří Švec (za ANO).

Podle něj šlo o boží vnuknutí, že se deset kilometrů od Nepomuka našla socha, která patří do rodiště sv. Jana. „Kvůli zachování patiny litiny je šedočerná,“ vysvětlil.

Průvod biskupů

Celkové náklady na renovaci, žulový podstavec a úpravu plochy křižovatky vyšly téměř na 400 tisíc korun. Od lidí se vybralo na podstavec do 50 tisíc korun. Restaurování, které zařizovala matice, provedl Tomáš a Rudolf Matějkovi a podstavec kameník Václav Chlupsa. „Kámen jsme dostali sponzorsky z lomu Slatina,“ řekl Česák.

Podle něj sochu augustiniáni věnovali farnosti, která ji zapůjčila městu na 50 let. „Je to nejkrásnější a největší socha svatého Jana, kterou teď ve městě máme, je jich tu do 15,“ uvedl Švec. Umístění monumentů na kruhové křižovatce volí podle něj česká města stále častěji. Socha bude večer osvícená. Podle Česáka je po Evropě přes 33 tisíc soch sv. Jana Nepomuckého a dvojnásobek po celém světě.

„Zítra (V neděli) vyjde v 9.30 průvod všech biskupů z arciděkanství do kostela sv. Jana,“ uvedl starosta. V Nepomuku bude mít sbor biskupů pracovní setkání 17. a 18. května. Kromě jednání a mší navštíví zámek a kostel Zelená Hora nad Nepomukem a Klatovy.

Svatý Jan na dopravní značce a palma uprostřed objezdu. Umělecké dílo v Nepomuku budí rozruch

Číst článek

Druhým hlavním termínem oslav je 30. květen, kdy bude od 10.00 Světová svatojánská pouť, kterou bude sloužit plzeňský biskup Tomáš Holub. „Na ni měli přijet zahraniční kněží, ale řada nedorazí,“ řekl Švec. Ve stejný den v 17.00 začne na náměstí vystoupení sopranistky Evy Urbanové v předvečer výročí blahořečení. „Bude ho přenášet Česká televize. Máme prodáno 700 vstupenek, myslím, že 800 lidí se tam vejde,“ řekl starosta.

Oslavy se v sobotu konají také v Praze. Slavnosti zahájí v 17.30 mše v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Následovat bude procesí na Karlově mostě a zvonění z kostelů zasvěcených svatému Janu Nepomuckému. Akci zakončí večerní koncert. „Skladatel Kryštof Marek složil k tomuto jubileu zvláštní symfonii, jejíž premiéra bude ve 20.30 na hladině Vltavy. Bude ji možné sledovat přes stream,“ řekl Radiožurnálu o plánovaném koncertu Pokorný.

Ministerstvo zdravotnictví pořadatelům udělilo výjimku na uspořádání slavností, i když současná epidemická situace zatím neumožňuje velká shromáždění. Akce ale bude k dispozici online.

ČTK, zum Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme