Hlavní obsah

Velryby vytvořily nad hladinou duhu

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úchvatné záběry se podařilo natočit pasažérovi na výpravě zaměřené na pozorování velryb u pobřeží na jihu Kalifornie. Z dronu zachytil velrybu i s mládětem, jak vyfukují dýchacím otvorem vzduch a vodu, což vytvořilo nad hladinou malou duhu. Videozáznam zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velryba s mládětem způsobila nad hladinou duhuVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Muž během výletu, který se uskutečnil 12. května, natočil samici plejtvákovce šedého doprovázenou mládětem. Dvojice se zrovna vynořila nad hladinu, aby se mohla nadechnout. Když se do vyfouklého gejzíru opřelo sluneční záření, vytvořila se nad vodou jasná duha.

„Matka a její mládě migrovaly na sever a svými dýchacími otvory vytvořily nádhernou duhu. Mládě bylo asi tři měsíce staré a jednalo se o jeho první migrační cestu na Aljašku,“ uvedl autor snímku.

Kytovci jsou savci, nemají tudíž na rozdíl od ryb žábry, ale plíce. I když vydrží poměrně dlouhou dobu pod vodou, občas musí vyplavat nad hladinu a nadechnout se. Z dýchacího otvoru umístěného na vrcholu hlavy při výdechu může vycházet i malý vodotrysk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám