O. Henry: Ruka, která břídí svět

15. květen 2021

Co má pro lidstvo větší cenu, literatura, nebo dostihy? Kromě jiného i odpověď na tuto otázku uslyšíme v povídce s názvem Ruka, která břídí svět, jejímž autorem je slavný americký prozaik první poloviny minulého století O. Henry.  

William Sydney Porter se narodil v severní Karolíně v roce 1862 a v klukovském věku si rád čítával Pohádky tisíce a jedné noci. Jako mladý příručí v drogerii svého strýce bavil zákazníky veselými karikaturami a skeči. Později se usadil v Austinu v Texasu, kde přispíval do místních novin, než se se svým společníkem pustil do vydávání vlastního časopisu Rolling Stone. To ještě pracoval v bance jako pokladník.

Čtou: Pavel Nový, Jan Fuchs
Připravil: Zdeněk Milt
Překlad: Arnošt Schulz
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: 2002

Časopis si však na sebe nevydělal, a tak se Porter stal redaktorem v Houston Post. A tehdy byl obviněn ze zpronevěry. Porter byl duší dobrodruh, sotva za něho tchán vyplatil kauci, den před prvním stáním u soudu, sedl na vlak a ujel před spravedlností nejprve do New Orleansu a pak do Hondurasu. Po šesti měsících ho ve Střední Americe dostihla smutná zpráva o smrti jeho ženy, a tak se navzdory možným následkům vrátil do Austinu, kde byl zatčen a odsouzen k pěti letům vězení. Za mřížemi působil jako lékárník a pod různými pseudonymy posílal krátké povídky do časopisů. Trvalou přízeň čtenářů si získal povídkou Vánoční dárek Hvízdavého Dicka, publikovanou v McClure’s Magazine v prosinci 1899.

Výraz banánová republika používá kdekdo, málokdo však ví, že do běžného slovníku ho uvedl právě O. Henry ve svém povídkovém románu Cabbages and Kings. Napsal ho v Hondurasu, kde se na přelomu let 1896 a 1897 bývalý pokladník První národní banky v Austinu půl roku skrýval před federální vládou USA kvůli zpronevěře.

Čtenáři, kterým se zalíbil jeho styl krátkých povídek s překvapivou pointou a s barvitou galerií uvěřitelných postav a typů, jistě netušili, že je do té doby neznámý O. Henry psal ve vězení. Za dobré chování z něho vyšel již v roce 1891 a odjel za slávou „amerického de Maupassanta“ do New Yorku. Do své předčasné smrti v roce 1910, na níž měl podíl především alkohol, napsal bezmála čtyři stovky povídek, které se dodnes čtou a opakovaně vydávají. Je to přirozené, neboť O. Henry je dokonalý vypravěč a mistr pointy.

  • Víte, že kdybyste si poslechli všechny četby na pokračování a povídky natočené v roce 2020 v Českém rozhlase, zabralo by vám to 24 a půl dne? Celkem jsme jich v loňském roce vyrobili 1645. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
    Naše čísla hrají... s vámi
autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.