Hlavní obsah

Jako o Vánocích. Před obchody se tvořily dlouhé fronty

Obchody mohly díky uvolnění protikoronavirových opatření otevřít již v pondělí, většina lidí ale evidentně vyrazila na nákupy až během prvního volného dne. V sobotu se totiž před některými obchody tvořily fronty jako o Vánocích.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Dlouhá fronta stála 15. května 2021 u prodejny s oděvy na pražském Václavském náměstí. Všechny obchody fungují teprve první víkend po nuceném více než čtyřměsíčním uzavření kvůli koronavirové pandemii.

Článek

Tento víkend je první po více než čtyřměsíčním uzavření, kdy jsou opět otevřené všechny obchody. Platí v nich limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Lidé musejí mít zakrytá ústa a nos, dodržovat odstupy a před vstupem do prodejen si dezinfikovat ruce.

Před obchody, které byly několik měsíců zavřené, se často tvořily dlouhé fronty. Například na Václavském náměstí v Praze takto čekalo několik desítek lidí, než se uvolní vnitřní kapacita jednoho z obchodů, aby se mohli také dostat dovnitř.

Fronty přitom nebyly typické jenom pro prodejny s oblečením a pro hlavní město. Nejvytíženější vánoční sezónu připomínaly počtem lidí také jihlavské obchodní domy a centra.

„Sotva jsme zaparkovali.“ Češi v pondělí zaplnili i obchody s nábytkem

Domácí

Kupoval se i nábytek

Manažer prodejny nábytku a doplňků Möbelix Jakub Horák odhadl počet návštěvníků na trojnásobný oproti všednímu dni. „Návštěvnost je určitě oproti pracovním dním trojnásobná,“ řekl Horák. Na lidech je podle něho vidět chuť nakupovat. V sobotu přijeli pro drobnosti i pro velké kusy nábytku.

Fronty se tvořily kvůli omezené kapacitě i před některými obchody v nákupním centru Citypark. To nabízí asi 800 míst v dvoupodlažním parkovišti, odpoledne jich bylo volných přes sto. Většina obchodů měla u vstupu označený maximální počet zákazníků, kteří uvnitř mohou v jednu chvíli být. Vstup regulovala počtem připravených nákupních košů. Fronty se tvořily před obchody s oblečením a doplňky Kik nebo Pepco.

Foto: Petr Běhal, ČTK

Fronta před obchodem s oblečením v olomouckém nákupním centru Galerie Šantovka.

Nebylo kde zaparkovat

Nákupní shon srovnatelný s předvánoční špičkou v sobotu odpoledne panoval v nákupním centru Galerie Šantovka v Olomouci, které bylo od rána v obležení koupěchtivých zákazníků. Největšímu náporu čelily prodejny s textilem.

„Aspoň dnešní mládež vidí, jaké to bylo, když se dříve stály fronty na banány,“ komentovala s úsměvem starší paní dlouhou frontu před prodejnou s módou New Yorker, ve které na vytouženou nákupní tašku opravňující ke vstupu do prodejny čekaly desítky mladých lidí.

Na své si přišly také provozovny rychlého občerstvení, jejichž obsluha vydávala jedno jídlo za druhým. Lidé, kteří do Galerie Šantovka přijeli odpoledne, měli problém v podzemním parkovišti pro stovky automobilů najít volné místo.

Foto: Petr Běhal, ČTK

Fronta před obchodem s oblečením v olomouckém nákupním centru Galerie Šantovka.

Reklama

Související témata:

Související články

Otvírají se všechny obchody

Všechny doposud zavřené obchody a řada služeb v pondělí mohou po několika měsících znovu otevřít. Lidé si tak nakoupí oblečení, elektro, anebo si dojdou na...

Češi vzali otevřené obchody útokem

Další vlna rozvolnění s sebou přinesla otevření všech obchodů. Zejména prodejci oblečení a obuvi už první den zaznamenali zvýšený zájem zákazníků, kteří si...

Výběr článků

Načítám