Pešán o škrtech před MS, brankářské jedničce či dalších posilách z NHL

Foto: Jan Beneš, Český hokej

15. května 2021, 18:59

Adam Bagar

Krátce po sladkém triumfu 4:0 nad Rusy, díky němuž čeští hokejisté vyhráli České hokejové hry a natáhli vítěznou šňůru už na devět zápasů, oznámil kouč Filip Pešán nominaci pro MS v Rize. Z kádru vyškrtl tři hráče – obránce Jana Ščotku a útočníky Hynka Zohornu s Rudolfem Červeným.

O škrtech v týmu

Rozhodly detaily, které nám pomohly složit mozaiku týmu. Chceme mít rychlost a mládí v některých pětkách. Proto jsme se rozhodli udržet v týmu třeba Matěje Blümela, který i přes svůj věk odehrál velice dobrý turnaj a týmu dodává obrovskou energii. Bohužel jsme se museli rozhodnout o ukončení nominace tří hráčů. V podstatě jen s malým rozdílem oproti ostatním hráčům, protože i oni sehráli výborná utkání. Nebudu detailně rozebírat důvody, protože analýza je asi o něco širší, ale museli jsme se nějak rozhodnout.

O konci Hynka Zohorny

Bratry jsem roztrhl z toho důvodu, že jsem chtěl, aby mladí kluci z NHL měli u sebe v centru zkušeného hráče, a Tomáš se přímo nabízel. To byl jediný důvod, proč jsme je roztrhli. Nešlo o výkonnost. Vyzkoušeli jsme si to proti Rusku a myslím, že to fungovalo velmi dobře. A jak už jsem řekl, potřebujeme do čtvrté a páté lajny trošku jiný typ hráčů, než je Hynek.

O variantě 9+16

Rozhodli jsme se tak z toho důvodu, že budeme hrát i ve dvou dnech za sebou. Například hned první dva zápasy MS. Chceme okysličit a případně energicky podpořit tým variantou více útočníků. Hrajeme většinou na šest obránců, kdy se sedmý točí, a další dva případně do hry. U útočníků se vliv na chod zápasů a turnaje dá využít víc, proto jsme vzali devět beků a šestnáct útočníků.

O soupisce pro MS

Určitě nebudeme zapisovat všechny hráče okamžitě na soupisku. Nejen proto, že v noci vypukne série Washingtonu s Bostonem a existuje varianta, že by ještě někdo dorazil z NHL. Za mě je téměř nulová, ale pořád si nechávám někde v hlavě myšlenku, jak případně reagovat v průběhu turnaje. Může se stát, že v prvních dvou utkáních můžou být trošku jiné sestavy, ale budeme se ohlížet na to, abychom nevyplýtvali všechna místa na soupisce.

O brankářské jedničce

Chtěli bychom, aby do turnaje vstoupil na pozici jedničky Šimon Hrubec. Neznamená to, že začne chytat turnaj a odchytá ho celý. Ani to, že nastoupí do prvního utkání, ale nejspíš se tak stane. Uvidíme, jak budeme reagovat dál podle průběhu. Jsem rád, že máme vyrovnanou trojici brankářů, navíc může být pořád ještě ve hře Vítek Vaněček z Washingtonu. S těmi hráči je v kontaktu Petr Nedvěd, ale moc reálné to není.

O síle a pocitu z týmu

Je to vynikající kolektiv, což Čechy zdobí při jakémkoliv úspěchu. Především jsme silní v brankovišti. Myslím si, že se vhodně namixovala dravost, mládí z NHL a zkušenosti z Evropy. Nechceme hrát zbabělý, ustrašený hokej, chceme být aktivní, ale zase ne blázniví, takže budeme hledat kompromis.

O Kubalíkovi, Vránovi a Klokovi

Vyhověli jsme klukům v tom, že si chtěli odpočinout. Neměli moc sil k tomu, aby nastoupili už proti Rusům. Teď potrénují a připraví se na MS. Velice vážně přemýšlíme o tom, že by Dominik Kubalík s Kubou Vránou hráli v elitním útoku s Honzou Kovářem.

O kapitánovi Janu Kovářovi

Doufám, že si Honza vezme tým pod svá křídla s Tomášem Zohornou a Filipem Hronkem, kteří jsou jeho asistenti, a budou naše pravá ruka při řízení mužstva.

Nominace Čechů na MS v Rize

Brankáři:
Šimon Hrubec (Omsk, KHL), Petr Kváča (Liberec), Roman Will (Čeljabinsk, KHL).

Obránci:
David Musil (Třinec), David Sklenička (Jokerit Helsinky, KHL), Libor Šulák (Oulu, Finsko), Andrej Šustr (Kunlun, KHL), Ondřej Vitásek (Liberec),  Michal Moravčík (Tappara, Finsko), Filip Hronek (Detroit, NHL), Libor Hájek (NY Rangers, NHL), Lukáš Klok (Rauma, Finsko).

Útočníci:
Adam MusilRadan Lenc (oba Liberec), Matěj StránskýMichal Špaček (oba Třinec),  Matěj BlümelTomáš Zohorna (oba Pardubice), Jakub Flek (Karlovy Vary), Robin HanzlLukáš Radil (oba Spartak Moskva, KHL), Jiří Sekáč (Omsk, KHL), Jiří Smejkal (Tappara, Finsko), Filip Zadina, Jakub Vrána (oba Detroit, NHL), Filip Chytil (NY Rangers, NHL), Jan Kovář (Zug, Švýcarsko), Dominik Kubalík (Chicago, NHL).

Realizační tým

Hlavní trenér: Filip Pešán
Generální manažer: Petr Nedvěd
Asistenti trenéra: Martin Straka a Jaroslav Špaček
Trenér brankářů: Zdeněk Orct
Videotrenér: Aleš Vladyka
Lékař: Tomáš Vyskočil
Fyzioterapeut: Radoslav Sakaláš
Kondiční trenér: Dominik Kodras
Kustodi: Zdeněk Šmíd a Petr Šulan
Manažer: Jan Černý
Media manažer: Zdeněk Zikmund
Manažer sociálních médií: Ondřej Kalát

Zápasový program Čechů na MS

Pátek 21. května:
15:15 Rusko – Česko

Sobota 22. května:
19:15 Česko – Švýcarsko

Pondělí 24. května:
19:15 Česko – Bělorusko

Čtvrtek 27. května:
19:15 Švédsko – Česko

Sobota 29. května:
11:15 Česko – Velká Británie

Pondělí 31. května:
15:15 Česko – Dánsko

Úterý 1. června:
15:15 Slovensko – Česko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz