Maláčová navrhuje, aby důchody rostly o tři sta korun více, než stanoví zákon. Babiš souhlasí

Maláčová navrhuje růst průměrného důchodu od ledna o 750 korun měsíčně (zdroj: ČT24)

Ministryně práce a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová chce, aby průměrný důchod od ledna vzrostl o 750 korun měsíčně. Příští týden návrh předloží na jednání koaliční rady. K povinnému zvýšení o 450 korun měsíčně, které už teď pro příští rok nařizuje zákon, chce tak přidat další tři stovky. Zvýšení důchodů nad zákonné minimum navrhl minulý týden i premiér Andrej Babiš (ANO), průměrná penze by podle něj měla vzrůst z dnešních 15 350 na minimálně 16 tisíc korun. Vyšší růst důchodů podporuje i část opozice.

„Velmi bych si přála vyšší částku, než je těch průměrných 450 korun, za mě ideálně by to měla být stejná částka pro všechny. Za sociální demokracii si myslíme, že alespoň tři sta korun, protože musíme pomoct těm lidem, kteří mají nižší penzi,“ vysvětluje důvody návrhu Maláčová.

„Životní náklady našich důchodců stoupají a je potřeba je dorovnávat,“ uvedl Babiš s tím, že se na vládě bude v této souvislosti jednat o rozpočtu.

Růst důchodů podle návrhu ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD)
Zdroj: ČT24

Například Emanuel a Milena Krásovi jsou spolu 55 let. Celou dobu si vedou účetní knihu příjmů a výdajů. I proto teď v důchodu přesně vědí, co si můžou dovolit koupit a co už ne.

„Největší podíl z naší penze dělá nájem, protože to je jedna výplata. A z druhé penze platíme to podstatné,“ přibližuje Emanuel Krása. „Jinak asi nejvíc utratíme za jídlo. A taky za potravinové doplňky,“ doplňuje Milena Krásová.

Leccos si vypěstují i na vlastní zahradě. Krása pobírá důchod patnáct tisíc měsíčně, jeho manželka dostává deset tisíc. S celkem 25 tisíci měsíčně vyjdou, musejí ale šetřit. Na kulturu, jako třeba návštěvu divadel či koncertů, jim už nezbývá. Oba by tak znovu rádi dostali od ledna přidáno – aspoň několik stovek.

Růst průměrné penze o 750 korun, jak navrhuje Maláčová, by uvítali. „Abychom udrželi tempo růstu z minulých let. Tak aby lidé, kteří celý život pracovali, měli spravedlivé, důstojné penze,“ zdůraznila ministryně.

Babiš: Schillerová musí nastavit rozpočet tak, abychom to zvládli

„Důchodcům musíme přidat. Bude to sice nad plán, ale paní Schillerová (ministryně financí Alena Schillerová) musí zkrátka postavit rozpočet, abychom to zvládli,“ dodal Babiš.

Platí přitom jednoduchá rovnice: Každé zvýšení průměrného důchodu o sto korun měsíčně vyjde státní rozpočet na tři miliardy ročně. Plán ministryně tak vyjde celkem na devět miliard.

Dopady růstu důchodu
Zdroj: ČT24

Vyšší růst důchodů podporuje i část opozice

Kvůli zvýšení důchodů nad zákonné minimum musí kabinet prosadit samostatný zákon. A ten by měl před volbami ve sněmovně velkou šanci uspět. Už teď ho kromě vládních stran podporuje i část opozice. Třeba pravicové strany jsou ale proti. Tvrdí, že v době rekordního rozpočtového schodku si stát nemůže vyšší než zákonné zvýšení penzí dovolit.

„Populisté před volbami mají jednoduchou úvahu: Zvedneme důchody, a oni nás budou volit. Tak to nefunguje. Mnozí senioři se koupit nenechají,“ konstatuje předseda poslaneckého klubu ODS a první místopředseda strany Zbyněk Stanjura.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti) uvedl, že by chtěl průměrný důchod ve výši dvaceti tisíc. „Bohužel možnosti rozpočtu to v tuhle chvíli neumožňují. Jsme 500 miliard minus, takže přidání o 450 korun měsíčně podle zákonné valorizace je rozumné,“ vysvětlil.

  • Pokud by prošel návrh ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD), pobírali by penzisté od ledna v průměru téměř 16 200 korun. Průměrný důchod roste nejen z rozhodnutí politiků, ale také automaticky kvůli tomu, že do důchodu odcházejí lidé s vyššími penzemi. Průměrná částka takto roste o 20 až 30 korun za čtvrtletí.
  • V minulých pěti letech se důchody rychle zvyšovaly. Zatímco ještě v březnu 2016 pobírali penzisté v průměru 11 400 korun, aktuálně je to o bezmála čtyři tisícovky víc.
  • S růstem penzí rostou i výdaje státu. Před pěti lety zaplatil důchodcům 400 miliard, letos už má být částka o 137 miliard vyšší. A pokud projde návrh ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD), dá stát na penze přes 560 miliard. Výdaje na důchody jsou suverénně největší položkou celého státního rozpočtu.

Menšinové vládě ale s prosazením vyšších penzí pomůžou jiné opoziční strany – SPD a komunisté. „My podporujeme navýšení i nad zákonnou valorizaci,“ potvrdila předsedkyně rozpočtového výboru sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM).

„Hnutí SPD dlouhodobě kritizuje výši důchodů. Důchody by měly růst, protože pro některé občany to je z důchodů, které berou, úplně nedůstojné stáří,“ zdůraznil předseda poslaneckého klubu SPD a první místopředseda hnutí Radim Fiala.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce návrh na rychlejší zvýšení důchodů, než nařizuje zákon, předložit na středeční zasedání koaliční rady. Krátce poté projedná návrh i celá vláda.