Mzdy letos porostou výrazně méně, počítá ministerstvo práce. Lidé budou také kvůli pandemii dále šetřit

Mzdy letos porostou výrazně méně, počítá ministerstvo práce (zdroj: ČT24)

České domácnosti si letos přilepší výrazně méně než loni, ministerstvo práce a sociálních věcí počítá s průměrným růstem mezd maximálně o 3,8 procenta. Zároveň předpokládá, že první půlrok budou lidé navíc spíš spořit. Podobně jako loni, kdy na účtech nastřádali přes 330 miliard. Důvodem je opatrnost kvůli koronavirové krizi.

„Určitě vyhledávám slevy, porovnávám výrobky, kvalitu a poměr k ceně,“ souhlasí Eva Koudelová, že to vše hraje roli i při jejích nákupech, přestože její rodinu koronavirová krize příliš nezasáhla – je na mateřské dovolené a manžel pracuje z domova. Nejvíc utratí za jídlo, zhruba patnáct tisíc korun měsíčně.

Útraty domácností loni propadly nejvíc od roku 1993. Lidé spořili a čekali na vývoj situace kolem pandemie. Trend pokračoval i letos – od začátku roku je na účtech domácností uloženo o 110 miliard korun víc.

„Lidé, kteří nemohli realizovat spotřebu během loňského roku, se už vrací do obchodů a je vidět, že by rádi nakupovali. Může je ale trošičku omezit v rozletu riziko, že nás mohou čekat z důvodů veřejných rozpočtů v budoucnu vyšší daně, mohou více spořit,“ konstatuje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Spotřeba domácností
Zdroj: ČT24

O úspory přišel například Pavel Kosta. Měl dvě kavárny, které výraznou část roku nemohly fungovat, a tak je dotoval ze svého. Teď už není z čeho. Jednu tak radši zavřel úplně.

„Veškeré náklady, které jsme teď museli platit, jako nájmy, zaměstnance a všechno, co s tím souvisí, šlo ze zisku, který jsme měli schovaný na horší časy,“ uvedl. Pak došlo i na jeho vlastní úspory. „A na to, co jsem si odkládal třeba na rodinnou dovolenou, kterou jsem sliboval manželce,“ dodává kavárník z Caffé del Saggio. Někdy za den prodá jen tři kávy. Čeká na úplné otevření a návrat situace do normálu.

Míra nezaměstnanosti
Zdroj: ČT24

Koronavirová krize bude i letos dopadat také na trh práce, ministerstvo ve své analýze počítá s tím, že propuštěných bude přibývat, a míra nezaměstnanosti tak může do konce roku stoupnout až na 4,9 procenta. Tak vysoká byla naposledy na začátku roku 2017.