reklama

Nepodléhejte investičnímu strachu z ušlých příležitostí

redakce dne 12. 05. 2021 - 00:00

Svírá vás strach z ušlých investičních příležitostí? Jak ho poznat? A jak se mu raději obloukem a zavčasu vyhnout?

Znáte FOMO? Zkratka pochází z anglické fráze Fear of missing out. Do češtiny lze přeložit jako strach z promeškání. Hojně se FOMO rozšířilo na sociálních sítích. Strach z promeškání se dá vztáhnout i na svět investování. Z médií se na nás valí nepřetržitá, a především nepřeberná řada investičních a byznysových informací. Akcie a jiná cenná aktiva rostou do nebe a poté ještě výš a výš.

Čtěte také: Jak nejlépe investovat peníze?

Ztráta investiční příležitosti

Litujete, že jste propásli nejvhodnější okamžik pro nákup akcií Tesly, Amazonu, Google nebo třeba levného bitcoinu? Pakliže vás podobné myšlenky občas přepadávají, věřte, že jste na dobré cestě stát se chytřejším investorem. A především máte potenciál k vynechání chyb při investování do aktiv, která právě hýbou světem.

Abyste se mohli rozhodnout pro nákup konkrétní akcie, potřebujete znát byznys, ve kterém se daná společnost pohybuje, měli byste vědět, jak na tom vytipovaná firma je a kam se může posunout trh v následujících letech. Průběžně si musíte klást relativně kompletní sady otázek a snažit se na ně získat relevantní odpovědi. Pokročilejší si udělají analýzu dané firmy a poté se rozhodnou, zda nakoupí její cenné papíry anebo je raději prodají, pokud je již drží.

Čtěte také: Když trhy míří dolů

Nejste-li profesionálními investory anebo nejde o váš koníček číslo jedna, nebudete mít příliš času pro analyzování desítek investičních tipů. Vězte a věřte, že mít v portfoliu desítku akcií a vědět o nich více než jen název firmy a zevrubný popis jejich činností je mnohem lepší varianta. I když vám bude vaše okolí tvrdit cokoliv jiného.

Určitě máte ve svém okolí lidi, kteří instinktivně nakoupili a získali zajímavý výnos. S pravděpodobností vyšší, než nižší budete mít ve svém okolí i ty, kteří prodělali.

A zhruba v tomto prostoru vzniká strach ze ztráty investiční příležitosti. Projděte si titulky investičních serverů za posledních několik měsíců a uvidíte, kolik z nich křičí, že aktivum X nebo Y meziročně zdvoj nebo ztrojnásobilo svou hodnotu. Jenže před rokem vám nikdo zaručenou radu ani tip na konkrétní titul nedal. Každý se rád schoval do bezpečí ochranné doložky ve všeobecných obchodních podmínkách, že jím poskytované informace nejsou investičním doporučením. Ostatně podobný přístup uplatňujeme i my ve finančním serveru investia.cz.

Vyčerpaný potenciál

Průběžně zveřejňované informace o růstu hodnot daného aktiva přímo láká do jejich zainvestování. Abyste tak učinili, musíte mít dostatek volného kapitálu. Růst aktiva se též nesmí zadýchat. Nikdy nevíte, zda vytipované aktivum nevyčerpalo růstový potenciál.

Čtěte také: Mýty o investicích do podílových fondů

Pro investici, které by v tom dobrém případě, měla předcházet vaše analýza vnitřní hodnoty aktiva včetně prostoru pro budoucí růst hodnoty, musíte mít dostatek času, abyste nastudovali vše potřebné. A jsme opět u času a vašich kapacit. A zase stojíte před hrozbou strachu z promeškání vhodné příležitosti. Investovat naslepo je jako hrát ruletu.

Jak z bludného kruhu ven?

Z kruhu ven, aniž byste se vystavovali rizikům, že přeceníte růstový potenciál konkrétní investiční příležitosti, vede jedna staromódní cesta. Jde o cestu prošlapanou a relativně bezpečnou, alespoň z pohledu diverzifikace. Svěřte své volné finanční prostředky do péče profesionálním správcům, tedy do rukou investičních společností a jimi zřizovanými otevřenými podílovými fondy.

Čtěte také: Milion za 25 let od 1 500 Kč měsíčně

Aktivní správu za vás odpracují portfolio manažeři, kteří navíc vybalancují riziko v závislosti k investiční příležitosti. Možná jimi řízené fondy nepřekonají průměr trhu, zato budou odolnější proti ztrátě. Namísto ztráty třetiny investovaného kapitálu, který byste ztratili zainvestováním peněz do vámi vybraného zaručeného investičního tipu, vás může podílák připravit jen o letošní výnos.

Namíchat si portfolio z otevřených podílových fondů je bezpečná a rychlá varianta. Lépe se vám povede i diverzifikace včetně měnového zajištění. Nemáte-li nazbyt volných peněz do investic, stačí detailněji prostudovat jednotlivé investiční strategie vašeho doplňkového penzijního spoření.

Čtěte také: Jak vypadá průměrný investor?

Není zapotřebí po nocích vyhledávat zajímavé investiční příležitosti, případně se nechat unášet povrchními tipy rychlých zbohatlíků. Že to vyšlo ostatním, neznamená, že úspěch se bude opakovat i u vás a vašich peněz.