Hlavní obsah

Zázračné cupuacu, poklad Amazonie pro regeneraci a krásu

Foto: andrefronza, Profimedia.cz

Foto: andrefronza, Profimedia.cz

Reklama

Už jste slyšeli o rostlinném máslu zvaném cupuacu? Lisuje se za studena ze semen kakaovníku velkokvětého a kromě toho, že krásně voní, má téměř zázračné vlastnosti v péči o pokožku. Proč by nás mělo zajímat a jak ho používat?

Článek

Málo známé rostlinné máslo cupuacu je bohaté na fytosteroly, vitaminy, polyfenoly i mastné kyseliny. Díky tomu intenzivně vyživuje a hydratuje pokožku. Působí proti vráskám i předčasnému stárnutí, pokožku zjemňuje a zároveň zklidňuje podráždění. Dost na to, abychom mu věnovali trochu pozornosti. Proč a jak zařadit cupuacu do své denní rutiny?

Gurmánské složení i vůně

Kakaovník velkokvětý (Theobroma grandiflorum) roste v amazonských lesích. Podobně jako jeho příbuzný, kakaovník pravý, plodí boby. Jeho plod se zpracovává celý i se slupkou. Ze semen se lisuje vzácné máslo, namletá skořápka slouží jako složka do peelingových krémů, voňavá dužina se využívá v potravinářském průmyslu například jako aroma do dezertů.

S pokožkou si rozumí

Vzácné rostlinné máslo cupuacu má pak využití hlavně v kosmetice. Voní po čokoládě a ovoci, je velmi jemné a příjemné na dotek. Má nízký bod tání (kolem 32 °C), takže se rychle vstřebává a co je skvělé, nezanechává na těle lepkavý nebo mastný film. Jeho mastné kyseliny jsou blízké složení kožního mazu, a tak dokáže přirozeně posílit kožní bariéru. Vstřebává se lépe, než známější bambucké máslo, oproti kterému je i 1,5krát účinnější. A co je skvělé, ocení ho i lidé s citlivou pokožkou, protože nedráždí a naopak pokožku zklidňuje.

Foto: Alexandre Laprise, Shutterstock.com

Rostlinné máslo cupuacu se získává ze semen kakaovníku velkokvětého Foto: Alexandre Laprise, Shutterstock.com

Proti stárnutí

Esenciální mastné kyseliny, jako je kyselina linolová, polyfenoly a antioxidanty, jsou skvělé v boji proti volným radikálům, fytosteroly pro ochranu proti UV záření, vitamin E a F proti dehydrataci. Díky tomu dokáže cupuacu skvěle vyhlazovat vrásky a působit proti stárnutí. Ve složení navíc najdeme i další polyfenoly, které podporují tvorbu kolagenu, což také pomáhá zachovat mladistvý vzhled pleti.

Oprava poranění

Rostlinné máslo současně zlepšuje pružnost pokožky, obnovuje její hebkost a hojí popraskanou kůži i rty. Osvědčuje se i při drobných poraněních, například po holení či slunění. Dokáže i účinně hojit jizvy. Kromě toho má cupuacu protizánětlivé účinky, což je obzvláště vítané u oslabené, citlivé nebo poškozené pokožky.

Foto: guentermanaus, Shutterstock.com

Ze semen kakaovníku velkokvětého se lisuje vzácné máslo, voňavá dužina se využívá jako aroma do dezertůFoto: guentermanaus, Shutterstock.com

Jak ho používat

Cupuacu najdete v řadě pleťových a tělových krémů, v maskách i sprchových gelech, v šamponech a dalších přípravcích. Jejich textura i vůně je obvykle velice příjemná. Cupuacu můžete koupit i samotné, podobně jako zmíněné bambucké máslo, a mazat rovnou na pokožku. Můžete ho používat na celý obličej i tělo nebo jen na suchá místa. Skvěle se hodí k péči o oční okolí nebo jako balzám rty.

Domácí balzám na suchou pokožku

Můžete si také vyrobit domácí balzám pro suchou pokožku. Potřebujete 3 lžíce (tj. 30 ml) másla cupuacu, stejné množství jiného másla, například bambuckého nebo kakaového, a rostlinný olej, který vám vyhovuje (jojobový, arganový, mandlový a podobně). Obě másla rozpusťte ve vodní lázni, pak ke směsi přidejte lžičku oleje. Celou směs pak nalijte do čisté dózy. Uchovávejte v lednici, používejte ideálně ihned po koupání, balzám se tak lépe vstřebá do pokožky.

Foto: Vectorik, Shutterstock.com

Je ideální do kosmetiky, která slouží k péči o rty a oční okolíFoto: Vectorik, Shutterstock.com

Šampon i maska na vlasy

Připravit si můžete i domácí šampon, po kterém dostanou vlasy krásný lesk. Použít můžete přírodní černé tekuté mýdlo (určené na kosmetické použití). Na čtyři lžíce másla přidejte stejné množství tekutého černého mýdla. Poté směs rozšlehejte metličkou a nalijte do čisté skleněné lahvičky. Používejte jako klasický šampon, uchovávejte při pokojové teplotě.

Na vlasy se hodí i samotné rostlinné máslo. Stačí ho chvíli promnout mezi prsty nebo rozetřít v dlaních a mírně rozpuštěné nanášet na vlasy i vousy. Jednoduše ho lze použít také jako masku, kdy ho necháte působit ve vlhkých vlasech zabalených v nahřátém ručníku 20 minut až 1 hodinu. Tak účinné látky dobře proniknou do struktury vlasů. Poté důkladně opláchnete čistou vodou.

Milujete přírodní kosmetiku a experimentujete s její domácí výrobou? Zkuste gel z aloe vera pro výživu vlasů i péči o jizvy, vyrobit si můžete i domácí opalovací krém.

Reklama

Související témata:

Načítám