Brusel považuje postoj Moskvy za neopodstatněný. Šéf diplomatů Borell vyjádřil Česku solidaritu

Evropská unie lituje, že Rusko zveřejnilo seznam nepřátelských zemí, na němž je i její členský stát Česká republika. Prohlášení v neděli vydal úřad vysokého představitele EU pro zahraniční věci Josepa Borella. Zařazení ČR na seznam a obvinění Prahy z nepřátelských činů proti Rusku považuje EU za neopodstatněné, vyjadřuje Praze solidaritu a vyzývá Moskvu, aby své rozhodnutí přehodnotila.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf unijní diplomacie Josep Borell.

Šéf unijní diplomacie Josep Borell. | Foto: Yuri Gripas | Zdroj: Reuters

Tento pátek v ruském úředním věstníku vyšel seznam nepřátelských zemí, schválený ruskou vládou, ve kterém jsou uvedeny pouze Spojené státy a Česká republika. Podle seznamu smí Česko najmout pro své úřadovny v Rusku nejvýše 19 ruských pracovníků a USA ani jednoho.

Podle EU je opatření v rozporu s Vídeňskou diplomatickou konvencí z roku 1961 o povinnosti hostitelského státu zajistit fungování diplomatických misí. EU Rusko v textu vyzývá k respektování konvence.

‚Budeme čekat na reakci.‘ Důsledky ruského seznamu nepřátelských zemí zatím české úřady neznají

Číst článek

„Vyzýváme Rusko, aby přehodnotilo své rozhodnutí tak, aby se zabránilo dalšímu zhoršování našich vztahů, které již jsou napjaté,“ uvádí se v textu. EU v něm píše, že bude svou pozici koordinovat se svými partnery a vyjadřuje plnou solidaritu s Českou republikou a se Spojenými státy.

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době poznamenány diplomatickou roztržkou, která začala po oznámení Prahy ze 17. dubna, že z výbuchů ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Obě země si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů a česká vláda vyřadila ruskou společnost Rosatom z tendru na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany.

Obvinění související s explozemi Moskva odmítá a ruští představitelé je opakovaně označují za bezdůvodná, rozporuplná, nezodpovědná či provokativní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme