V Záběhlicích se sesul do zahrady svah, obyvatelé domu museli pryč

  11:34,  aktualizováno  16:28
Nejspíš díky vydatným dešťům došlo v neděli dopoledne k sesuvu půdy v Záběhlicích. Bahno sjelo na zahradu rodinného domu. Jeho obyvatelé musejí dočasně bydlet jinde, protože odborná firma musí stabilizovat svah. Uzavřená je proto i ulice Nad Chaloupkami.

Na dvůr rodinného domu v Praze-Záběhlicích sjelo bahno (16. května 2021) | foto: HZS hl. m. Prahy

Hasiči k sesuvu půdy v ulici Dolní Chaloupky vyjížděli v 9:22. Podle mluvčí hasičů Kateřiny Suchánské se část svahu sesula na dvůr rodinného domu, kde stála pergola. 

„Ke zraněním či evakuaci nedošlo,“ řekla iDNES.cz dopoledne Suchánská. Později na Twitteru hasiči doplnili, že rodina se musí dočasně vystěhovat do náhradního ubytování.

Hasiči řešili, zda se v místě sesuvu nenachází plynové potrubí či elektroninstalace. To se nepotvrdilo.

„Po 12. hodině vydali doporučení nevstupovat na pozemek a do domu do doby opravy svahu a odjeli zpět na základnu,“ dodala Suchánská s tím, že po dobu zásahu policie uzavřela ulici Nad Chaloupkami, jež se nachází nad svahem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Spolu s hasiči událost na místě řešil také statik, pracovník krizového řízení Prahy 10 či starostka městské části Renata Chmelová.

Podle hasičů není v jejich silách, aby svah trvale zajistili. Provedli proto jen provizorní úpravy a zbytek přenechají odborné firmě. 

Příčiny události zatím nejsou určeny. Lze ale předpokládat, že sesuvu napomohly deště, které byly ke konci pracovního týdne v metropoli vytrvalé. Vltava je kvůli nim na prvním povodňovém stupni.

Autor: