Hlavní obsah

Londýnské královské zahrady se rozzáří oslnivými barvami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královské botanické zahrady v Londýně se v pondělí rozzáří v nejjasnějších barvách. Právě jim se totiž bude věnovat nová výstava, jež si klade za cíl ukázat jen stěží napodobitelné barvy, které umí vykouzlit příroda, informuje agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V londýnské botanické zahradě můžete spatřit nejjasnější barvy světaVideo: AP

 
Článek

Výstava sestává především z fotografií, do nichž jsou do krajiny vsazeny kruhy jasných a pestrých barev. Působí sice fantaskně, ale ve skutečnosti jsou inspirovány barvami, které se v přírodě vyskytují například u různých druhů motýlů či dalšího hmyzu. Expozice Naturally Brilliant Colour (Přirozeně oslnivá barva) se je snažila umělecky přetvořit a napodobit.

„Je velmi složité uměle vytvořit tento typ barev, protože v přírodě fungují specifické buňky, takové malé továrny, které dokážou tyto barvy během minuty přivést k životu. My máme stroje a hledáme tak způsoby, jak chytře napodobit podobné mikrostruktury, aniž by to zabralo příliš mnoho času a stálo hodně peněz,“ vysvětlil vědec a umělec Andrew Parker, jenž je iniciátorem výstavy.

V Londýně otevřou první „vznášející se“ bazén na světě

Cestování

Parker na začátku svojí kariéry studoval barvy, tóny a odstíny Velkého korálového útesu a deštných pralesů a uvědomil si, že takový kolorit na paletě nelze napodobit. Začal proto zkoumat, jak se takovým barvám přiblížit.

Využít i pro komerční účely

Umění si z přírody podle Parkera vždy bralo inspiraci. A technologie také. Barvy, které tým v rámci výstav vytvořil, jdou však podle něj daleko za technologický svět.

„Mohly by se využít na širokou škálu komerčních produktů, třeba na auta. Znamenalo by to, že by barva nikdy nevybledla, protože neobsahuje pigmenty. Součástí jsou jen transparentní materiály, které opravdu nevyblednou ani za miliony let,“ vysvětlil.

Barevné kruhy jsou vyrobeny z mikroskopických struktur, na nichž se světlo odráží jen v jediném odstínu do mnoha směrů — díky tomu vypadají velmi intenzivně, píše agentura AP. „Nejprve jsme na barvách začali pracovat pro umělecké účely, aby je různí tvůrci mohli použít ve svých dílech,“ uvedl Parker. Doufá, že výstava diváky přinutí dívat se na přírodu více zblízka a důkladněji.

Expozice bude k vidění od 17. května do konce září letošního roku. Koná se v Shirley Sherwood Gallery, která je situována při okraji Královských botanických zahrad v londýnské čtvrti Richmond.

Londýn dokraloval. Nejpopulárnější destinací světa je nově Bali

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám