Leonardo Plus

Pro a zase pro, to jsou argumenty biologů pro geneticky modifikované potraviny, tvrdí Marek Vácha

Leonardo Plus

Pro a zase pro, to jsou argumenty biologů pro geneticky modifikované potraviny, tvrdí Marek Vácha
Marek Orko Vácha

Plus

„Nedůvěru lidí ke geneticky modifikovaným organismům (GMO) subjektivně nechápu, ale snažím se jí porozumět,“ říká v pořadu Leonardo Plus biolog, etik a teolog Marek Orko Vácha. Podle něj se v této diskuzi objevují následující argumenty proti používání GMO: „Prvním je ten, že si člověk hraje na Boha, protože vytváří vlákna DNA, které tu nikdy nebyla. Protiargument je, že klasické šlechtění dělá totéž, jen pomaleji. A nikdo s tím nemáme problém.“
Štěpán Sedláček

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Jedni v nich vidí velkou hrozbu nebo nepřijatelnou hru na Boha, pro další jde o moderní šlechtitelskou metodu, která může lidstvu přinést odolnější rostliny, nové léky a mnohé další výdobytky. Řeč je o geneticky modifikovaných organizmech známých pod zkratkou GMO, ale zejména pak novější generaci technologií pro úpravu genomu, jako jsou molekulární nůžky krys průkaz. V EU se teď totiž vede důležitá diskuse o tom, jak se bude editování genomu regulovat. Rozebereme to s našim ctěným hostem, kterým je římskokatolický kněz, molekulární biolog a genetik, přednosta ústavu etiky na třetí lékařské fakultě Karlovy univerzity Marek Vácha. Objevný poslech vám přeje Štěpán Sedláček.

  • Leonardo.

  • Dobrý den a díky, že jste si udělal čas a přijal pozvání do našeho pořadu. Dobrý den s velkou radostí.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají