Na kanálu v nizozemském Groningenu narazila loď do mostu. Policie zadržela jejího českého kapitána

Nizozemská policie zadržela českého kapitána říční lodi, která ve městě Groningen narazila do otočného mostu. Podle radnice způsobila nehoda, jež se stala v noci na sobotu, vážné škody. Nikdo při ní však neutrpěl zranění.

Do otočného mostu na Van Starkenborghově kanálu narazila 110metrová cisternová loď Bodensee krátce po sobotní půlnoci. Svědci nehody vypověděli, že slyšeli hlasitou ránu. Někteří tvrdí, že kapitán lodi prohlásil, že most přehlédl.

Střet se obešel bez zranění. V době nehody byl na mostě pouze jeden moped, jeho řidič vyvázl v pořádku, byť jej náraz vyděsil.

Devětapadesátiletý kapitán lodi, která se plaví pod německou vlajkou, je Čech. Nizozemská policie ho zadržela. Ujistila se, že nepožil alkohol ani drogy, zároveň potvrdila, že loď neměla žádnou závadu. Podezírá proto kapitána, že neměl dostatečné schopnosti k jejímu řízení.

Bodensee plula ze Štrasburku do nizozemského Delfzijlu. Po jejím nárazu zůstal most pojmenovaný po spisovateli Gerritu Krolovi pootočený a mostovka se naklonila. Silnice, která přes něj vede, je neprůjezdná, ačkoli pěší a cyklisté se přes kanál dostanou. Samotný kanál je ovšem uzavřen. Místní radnice jej charakterizovala jako vodní „dálnici z Amsterdamu do Německa“. Podle veřejnoprávní televize NOS čeká na kanále kvůli uzavírce asi dvacet plavidel.

V sobotu večer začala oprava mostu. Správa vodních cest k němu poslala jeřáby, které by měly konstrukci zvednout. Potom již bude možná plavba.

Nárazy lodí do mostů nejsou výjimečné. I samotný most Gerrita Krola již v minulosti podobná nehoda poškodila. I české nákladní lodě v minulosti několikrát havarovaly. Na přelomu let 2015 a 2016 se staly dvě nehody u mostů v Drážďanech. V březnu 2016 trvalo téměř týden, než se podařilo vyprostit českou nákladní loď, která narazila do pilířů Albertova mostu.