Hlavní obsah

Děti jsou z tréninku nadšené, někde ale chybějí trenéři mládeže, varuje kouč Bíza

Praha

Nadšení a radost z toho, že mohou zase trénovat. Malí fotbalisté se po několika měsících dočkali toho, že mohli vyběhnout na hřiště. Opojné pocity z možnosti zase trénovat si užívá i Michal Bíza z FK Hodonín. Koučování se věnuje naplno čtyři roky, do té doby normálně chodil do zaměstnání. Nejlepší, co jsem mohl udělat. Jsem moc šťastný, že jsem tu možnost a příležitost od života a od lidí dostal," tvrdil Bíza.

Foto: Foto: archiv Michala Bízy

Trenér fotbalových talentů Michal Bíza.

Článek

V rámci amatérského organizovaného sportu se tréninky rozvolnily v dubnu, ale jen pro určitý počet lidí. I tak neotálel a hned se s malými svěřenci pustil do práce. „Začali jsme po dvojicích a s desetimetrovým rozestupem," poznamenal s potěšením, že nezaznamenal nějaký úbytek svěřenců, tedy, že by v koronavirové pauze daly děti přednost jiné činnosti před sportem. „Tréninky dětem neskutečně chyběly," řekl Bíza.

„Na každém svěřenci se občas projeví něco negativního, třeba rodinné problémy. Mají trápení. My jsme tu od toho, aby dítě našlo prostředí, kde je mu dobře. A kde se může rozvíjet," prohlásil Bíza v tiskové zprávě v rámci projektu Díky za VZPruhu, kde představil svoji pohybovou výzvu pro veřejnost.

Problém ale podle něj hrozí trochu jiný. V některých klubech scházejí trenéři. „Měli by mít větší společenskou prestiž, protože aktuálně budou hodně potřeba," dodal trenér, který triumfoval v akci Díky, trenére. Ta mu změnila život a od té doby vede v Hodoníně děti k fotbalu. Sám moc dobře ví, jak je tato činnost důležitá.

„Mluvil jsem s některými kolegy a ti potvrdili, že není až takový problém s dětmi, ale bohužel začínají chybět trenéři. Někteří z toho kolotoče tréninků a zápasů mohli kvůli pauze vypadnout, zároveň lidé bojují o zaměstnaní a nemají čas po práci přijít pomoci s dětmi. Bohužel většina trenérů mládeže nejsou profesionálové," shrnul nepříjemná fakta Bíza.

FK Hodonín má 400 členů a trenér považuje za velmi důležité, aby se děti naplno vrátily ke sportu. „K tomu budou ale potřeba trenéři, kteří musí děti pro sport zase nadchnout. Z mého pohledu by měli dostat větší společenskou prestiž. To se povedlo akci Díky, trenére nebo teď projektu, který nastartovala Všeobecná zdravotní pojišťovna."

Bíza si rovněž uvědomuje, že jenom trénovat a hrát si v rámci přípravy zábavné soutěže děti zakrátko neuspokojí. Malí fotbalisté potřebují rovněž zápasy nebo nejlépe turnaje. Ty ale vzhledem k epidemiologické situaci nebude možné v tuto chvíli pořádat. „Mám obavu, že pozornost dětí bude upadat. Kluci potřebují mít výstup a tím je vždycky utkání. K tomu veškerá snaha směřuje. Když to k dohledné době nenastane, tak bude problém. Aktivita na tréninku může klesat," naznačil obavy z dalšího vývoje.

Mládežnické kategorie ale pomalu začínají hrát zápasy, takže se snad jeho nejhorší obavy nenaplní.

Reklama

Související témata: