Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

První protialkoholní stanici v kraji provozovala psychiatrická nemocnice. Pár let lidé střízlivěli v jiných městech

Na Vysočině funguje jediná protialkoholní záchytná stanice v Nemocnici Jihlava, ročně tam střízliví asi 1200 lidí. V minulosti bylo v regionu, který byl rozdělen mezi několik krajů, záchytných stanic víc. Už od konce 50. let minulého století ji provozovala jihlavská psychiatrická nemocnice. Na konci 20. století ale Vysočina naopak neměla žádnou záchytnou stanici. Opilí lidé končili v zařízeních v Brně nebo Českých Budějovicích, řekli zástupci nemocnic a dalších provozovatelů protialkoholních záchytných stanic na Vysočině.

„Víme, že záchytka tady u nás v nemocnici byla. Fungovala asi od roku 1958 nebo 1959, kdy tady vzniklo protialkoholní oddělení. A fungovala do 31. 12. 1995. Od 1. 1. 1996 až do roku 2000 vlastně v Jihlavě záchytka nebyla," řekla ředitelka Psychiatrické nemocnice Jihlava Dagmar Dvořáková.

Podle dochovaných statistik střízlivělo na jihlavské záchytce v 60. letech okolo 200 až 300 lidí ročně, v 70. letech jich bylo až 500, v 80. letech okolo 600. „Rekordní byl rok 1984, kdy tady bylo 665 osob," řekla Dvořáková.

Desítky let fungovala protialkoholní záchytná stanice také při psychiatrické nemocnici v Havlíčkově Brodě. Byla zřízena v roce 1967 a provoz ukončila v březnu 1993. Záchytná stanice fungovala pro okres Havlíkův Brod, protialkoholní oddělení, které nemocnice otevřela v roce 1968, sloužilo celému tehdejšímu východočeskému kraji.

Protialkoholní záchytnou stanici měla mezi lety 1985 a 1990 i Nemocnice Třebíč, řekla její mluvčí Jitka Mácová. V roce 2005 se tam záchytnou stanici snažila neúspěšně obnovit třebíčská radnice.

Region byl chvíli bez záchytky 

Po uzavření protialkoholní záchytné stanice při jihlavské psychiatrické nemocnici, byl region na čas zcela bez podobného zařízení. Jen pro Jihlavu začala záchytná stanice znovu fungovat v září 2000. Zřizovatelem byly Služby města Jihlavy (SMJ). O dva roky později už zařízení sloužilo pro celý kraj. V roce 2004 v něm skončilo 364 opilých.

Záchytnou stanici v Jihlavě vloni na konci září na několik dní uzavřela covidová pandemie. Důvodem byli tři pracovníci, kteří se od jednoho z klientů nakazili koronavirem. Opilce bylo nutno vozit do jiných krajů. 

SMJ protialkoholní záchytnou stanici provozovaly až do října 2018. Celých 18 let jim sloužil objekt za Domem zdraví. SMJ službu kraji vypovědělo, když bylo nutné po úpravě legislativy výrazně upravit prostory záchytky. „Ve stávajících prostorech to nešlo udělat, musely se zvětšit místnosti, řešilo se i světlo a toalety. Byl to jeden z důvodů, proč jsme činnost ukončili. Jednak to bylo těžce ekonomicky nevýhodné a pak bychom ještě museli hodně investovat do stavebních úprav," řekl mluvčí SMJ Martin Málek. V roce 2017 bylo na záchytce 1068 lidí.

Od konce roku 2018 přešel provoz protialkoholní záchytné stanice pod Nemocnici Jihlava, kterou zřizuje kraj. Pro účely stanice dal za asi 18 milionů korun postavit v nemocničním areálu samostatný objekt, v provozu je od jara 2019. Loni v něm střízlivělo 1198 lidí, letos do 6. května jich bylo 389. Za pobyt platí lidé 4000 korun. Kraj Vysočina dává na provoz stanice asi deset milionů korun ročně, vyplývá ze zveřejněných výročních zpráv.

Zákaz pití na veřejnosti 

Zákaz pití na veřejnosti nebo prodeje alkoholických nápojů z výdejních okének v době pandemických opatření neměl na počet nocležníků vliv. V roce 2019 jich bylo 1201, řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. „Covidová doba změnila to, že více lidí pije doma a jsou agresivnější, přibývá domácího násilí," řekla.

První protialkoholní záchytná stanice v ČSR i na světě zahájila svoji činnost před 70 lety v nemocnici v Praze u Apolináře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hlavní město Praha

Štítky správa, zdraví, alkohol, záchytná, Vysočina, Jihlava, záchytka, nemocnice, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, Brno, České Budějovice, Psychiatrická léčebna Jihlava, Martin Málek, Nemocnice Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První protialkoholní stanici v kraji provozovala psychiatrická nemocnice. Pár let lidé střízlivěli v jiných městech | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.