Hlavní obsah

Další triumf Sáblíkové! Česká hvězda tentokrát kralovala na kole

Aktualizováno

Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková slavila vítězný návrat k silniční cyklistice po pěti letech. V okolí Mladé Vožice na Táborsku ovládla závod Českého poháru. Úvodní ze šesti dílů seriálu pro ženy měřil necelých 80 kilometrů rozdělených do čtyř okruhů.

Foto: archiv Sport Invest

Martina Sáblíková se parádně prezentovala i na kole

Článek

Třiatřicetiletá Sáblíková v minulosti často vyplňovala letní pauzu závody na kolech, z domácích šampionátů má 14 titulů a účastnila se čtyř světových šampionátů. V posledních letech však závody nejezdila. Loni absolvovala na horském kole populární Bikemaraton Drásal a také vítězně.

"Jsem hrozně spokojená a hlavně jsem se hrozně těšila, i když jsem se samozřejmě bála po pěti letech jít do balíku. Ale bylo to v pohodě a jelo se mi fajn," řekla v nahrávce pro média od agentury Sport Invest, která ji zastupuje.

Její výkonnost prověřila kopcovitá trať dokonale. "Bylo to náročné, protože ten šestikilometrový kopec bral každé kolo síly. Jelo se prakticky z kopce nebo do kopce, skoro žádná rovinka tam nebyla, takže nebyla šance se moc v uvozovkách vyjet," dodala Sáblíková po závodu s převýšením zhruba 1500 metrů. O dalším programu na kole zatím představu nemá.

Další rychlobruslařka Nikola Zdráhalová skončila na čtvrtém místě.

Kukrle vyhrál i druhý závod

Mezi muži i druhý závod Českého poháru ovládl Michal Kukrle. Jezdec týmu Elkov Kasper zvítězil v Mladé Vožici o 19 sekund před Danielem Turkem stejně jako před měsícem v závodu Brno-Velká Bíteš-Brno. Třetí skončil Karel Camrda, nejlepší z jezdců do 23 let.

Kukrle nastoupil v předposledním okruhu a tempo s ním udrželi jen Camrda a Turek. Vítěz prvního pohárového závodu pak šetřil síly a čekal na týmové kolegy, kteří však skupinku nedojeli. V závěru pak měl více sil než jeho dva soupeři. "Když jsme vpředu zůstali ve trojici, tak jsem chtěl počkat na Adama Ťoupalíka, ale ten nás nedojel. Já tak pošetřil síly a věřil si. V samotném konci jsem vystihl správný moment k útoku a to rozhodlo," uvedl Kukrle na svazovém webu.

"Byla to férovka. Většinu závodu jsme jeli proti početní přesile a druhé místo mě hodně těší. Jsem opatrnější ve sjezdech, a když zapršelo, tak to nebylo nejlepší. Podruhé druhý, ale je to skvělý výsledek," řekl Turek. Devatenáctiletý Camrda se stupni vítězů nepočítal. "V závěru jsem zkoušel odjet, ale nepovedlo se. Už mi pak docházely síly," uvedl.

Závod Českého poháru v silniční cyklistice v Mladé Vožici (Táborsko):
Muži (157,7 km):
1. Kukrle (Elkov Kasper) 3:56:59
2. Turek (Felbermayer Simplon Wels) -19
3. Camrda (Topforex-Att Investments) -38
4. A. Ťoupalík (Elkov Kasper) -53
5. Lehner (Rak.) -2:18
6. Krawczyk (Pol.) -2:20
Ženy (78,8 km):
1. Sáblíková (KRS Svratka) 2:13:06
2. Skalniaková-Sójkaová -4:10
3. Wilkosová (obě Pol.)
4. Zdráhalová (KRS Svratka) obě -8:50
5. Wlodarczyková (Pol.) -8:53
6. Machačová (Dukla Praha) -8:59

Reklama