Závod jak vyšitý pro gravel bajky. Polní a úvozové cesty, hlína, tráva, prach a kamení. A když asfalt, tak venkovské silnice, případně atlantské pobřežní komunikace a vítr. A také uzounké vesnické průjezdy a krátké strmé výjezdy. Kluci také začali postupně vypadat, jako když se vrací z práce na poli.

Po 45 km z celkových 207 ujela devítka, v níž byl nejznámější a nejaktivnější Alexys Brunel (Groupama-FDJ). S přibývajícími kilometry docházelo k selekci jak v pelotonu, tak čelní skupině. Poslední zůstali vepředu Brunel a Van Melsen (Intermarché).

36 km před cílem je dojela další čtveřice, v níž byl i Brunelův kolega Le Gac. Zastoupení tu měly ale i Cofidis (Allegaert), Arkéa (Swift) a Lotto (Sweeny). Odstup od hlavní skupiny činil půl minuty.

Nejvíc se snažili ti, co vepředu nikoho neměli, a to byl v první řadě AG2R Citroën. 28 km před cílem za sebou táhli kolem 50 lidí a dařilo se jim pomalu z náskoku ukrajovat.

25 km před cílem se začalo útočit jak ve skupině, tak v pelotonu. Na čele se osamostatnili Le Gac a Swift. K nim dorazil znovu Allegaert a s ním Damien Touzé (AG2R). 20 km před cílem náskok 25 vteřin. Tentokrát se nejvíc snažilo Lotto včetně Gilberta a Degenkolba. Jenže nenacházelo pochopení u ostatních.

15 km před cílem stále k dobru 22 vteřin. Z hlavní skupiny čítající cca 40 mužů odjel sólově Baptiste Planckaert (Intermarché) a na metě 10 km byl mezi uprchlíky! Odstup 30 sekund! A Planckaert se po kratičkém oddechu stává nejaktivnějším mužem ve skupině! Na což doplácí Touzé. A v čím dál větších potížích je Le Gac. Zvláště když atakuje Swift.

5 km a náskok vzrostl na 40 vteřin! Ze stíhací skupiny, kde Gilbert marně gestikuluje, odjel Rasmus Tiller (Uno-X).

3 km před cílem atakuje Le Gac, ale po chvíli je skupina zase pohromadě. Tiller má jen 15 vteřin.

2,5 km odjíždí Swift a s ním jen Planckaert. Ovšem Allegaert i Le Gac se dokáží vrátit. Vypadá to, že nejlépe hospodaří se silami Allegaert.

Na kilometru znovu Le Gac, jenže už jen silou vůle, chybí výkon. Začínají taktické manévry. Na pětistovce doráží do skupiny i Tiller!

V ten moment začíná spurt Allegaert, ale jde přes něj Swift. Ten zvedá ruce, ale jasno není. Musí rozhodnout cílová kamera.

A rozhodla pro Swifta! Radost až do rána pro vítěze a jeho týmové kolegy, kteří se kolem něho v hojném počtu shromáždili, neboť tři další byli součástí 25členné skupiny, která dorazila do cíle o 26 sekund později než vítěz! 

Úžasná bojovná klasika, která by se mohla směle rovnat i s Paris-Roubaix! Totální cyklistika, totální doraz!