Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nával v obchoďácích napříč Českem: Lidé stáli v dlouhých frontách, na dračku šlo oblečení i nábytek

Aktualizováno -
16. května 2021
17:40
Autor: ČTK - 
15. května 2021
12:30

První víkend otevřených obchodů využili lidé naplno. Nápor zákazníků zažívali v sobotu a neděli především prodejci oblečení, obuvi a nábytku. Před některými obchody se tvořily fronty lidí čekajících, až na ně z důvodu omezené kapacity přijde řada, a budou si moci nakoupit. Část prodejen byla kvůli koronavirové epidemii zavřená více než čtyři měsíce, první návštěvníky mohly opět přivítat na začátku tohoto týdne. Od pondělí se na návrat hostů chystají restauratéři, kteří budou moci otevřít zahrádky.

Velkému náporu koupěchtivých návštěvníků o víkendu čelily obchody s nábytkem a bytovými doplňky. Manažer jihlavské prodejny Möbelix Jakub Horák v sobotu odhadl počet návštěvníků na trojnásobek všedního dne. Na lidech podle něj byla patrná chuť nakupovat. Někteří si pořizovali velké kusy nábytku, jiní si přijeli alespoň pro drobnost. Výsledkem bylo zcela zaplněné parkoviště před obchodem, kde v sobotu odpoledne museli řidiči na uvolnění místa čekat v řadě.

Zhruba o pětinu vyšší návštěvnost, než je o prvním víkendovém dni běžné, zaznamenaly obchodní domy IKEA. Přišlo či přijelo do nich přes 50.000 lidí. „Největší zájem byl během soboty o skříně, komody, matrace a vybavení kuchyní,“ řekl ČTK mluvčí IKEA Petr Šašek. Kvůli vládou stanovenému limitu počtu zákazníků na prodejní ploše švédský prodejce nábytku a bytových doplňků zřídil na svém webu sekci, kde lze sledovat aktuální naplněnost jednotlivých obchodů.

Lidé navštěvovali obchodní centra

Spokojený se zájmem zákazníků byl o víkendu také manažer ostravského centra Outlet Arena Moravia (OAM) Petr Leder. Zájem o nakupování v kamenných prodejnách je podle něj větší než po rozvolnění loni. Zda ale obchodníci vynucené uzavření svých provozoven přežijí, se podle něho teprve ukáže v následujících měsících. „Pár nájemců již neotevřelo, a to také z důvodů covidové situace,“ uvedl.

Nákupní shon srovnatelný s předvánoční špičkou v sobotu odpoledne panoval v nákupním centru Galerie Šantovka v Olomouci. Největší zájem lidé měli o prodejny s textilem, před kterými se tvořily i desítky metrů dlouhé fronty. „Aspoň dnešní mládež vidí, jaké to bylo, když se dříve stály fronty na banány,“ komentovala s úsměvem starší paní dlouhou frontu před prodejnou s módou New Yorker.

Náporu návštěvníků o víkendu čelily také obchodní domy v hlavním městě. Nákupní centrum Palladium zaznamenalo po úplném otevření zvýšení návštěvnosti na více než dvojnásobek oproti předchozímu stavu, kdy byla otevřena jen asi třetina prodejen. Kromě odložené spotřeby zákazníků v době lockdownu tomu podle manažera Milana Rumlera napomohlo i počasí, které nepřálo cestám do přírody.

Nakupující vyrazili ráno také do OC Nový Smíchov. Ačkoliv provoz byl klidný, kratší frontu lidé stály před obchodem New Yorker. U několika oblíbených prodejen byly už předem vytvořeny koridory pro regulaci řady. Nárazově lidé čekali také před prodejnou punčochového zboží a plavek Calzedonia. V tomto obchodě však mohou v jeden čas být maximálně tři zákazníci.

Větší provoz panoval v OC Letňany. Delší fronty byly například u obchodů Sinsay nebo Cropp, které nabízejí módu především pro mladé. Kromě prodejen s oblečením byly fronty u pokladen také v prodejnách obuvi. Plná byla ale také třeba restaurace McDonald's.

Návštěvníkům center evidentně velmi chybějí místa k sezení, která musela centra z nařízení vlády odstranit nebo zahradit. V OC Letňany je k dispozici několik křesel, neustále byla obsazená. Lidé ve velkém postávali u zábradlí, aby se mohli při čekání na ostatní členy domácnosti, se kterými na nákupy vyrazili, alespoň opřít. Někteří nedbali přehrazení a hledali jakékoliv místo, kde by se posadili. Pracovník bezpečnostní agentury je však přišel upozornit, že to není možné.

Tento víkend je první po více než čtyřměsíčním uzavření, kdy jsou opět otevřené všechny obchody. Platí v nich limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Lidé musejí mít zakrytá ústa a nos, dodržovat odstupy a před vstupem do prodejen si dezinfikovat ruce. Stravovací zařízení v OC mohou prodávat občerstvení jen s sebou, jsou uzavřené dětské koutky či kina.

Návštěvnost trhá rekordy

Nákupní centrum Fashion Arena Prague Outlet zaznamenalo za uplynulých pět pracovních dní nejvyšší návštěvnost za posledních 13 let. Vyšší počet zákazníků očekává i dnes a v neděli. Data za první dvě hodiny od otevření dnes velký zájem potvrdila, přišlo 4100 zákazníků, řekla ředitelka Lenka Čapková.

Nával ve Fashion Aréně. Nával ve Fashion Aréně. | Blesk:Jakub Poláček

Opadnutí návštěvnosti v průběhu dne Čapková nepředpokládá. Pokračují podle ní totiž uvítací nabídky jednotlivých značek. Ve vysoké návštěvnosti u Fashion Areny, která se nachází v pražských Štěroboholech, hraje velkou roli podle Čapkové fakt, že jde o venkovní centrum. Pokud už se lidé dostanou do fronty, stojí na čerstvém vzduchu, uvedla.

Arena reguluje dopravu u vjezdu i výjezdu, pro vyšší bezpečnost zákazníků před vybranými obchody v pasáži oddělila koridor pro vstup do jednotlivých prodejen. V obchodech platí limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka. Lidé musejí mezi sebou dodržovat dvoumetrové rozestupy, mají povinnost mít zakrytá ústa a nos respirátorem alespoň třídy FFP2. 

Zahrádky restaurací se otevřou v pondělí

Zatímco obchodníci už mají týden otevřeno, hospodští a restauratéři se rozvolňování dočkají v pondělí, kdy budou moci otevřít venkovní prostory svých podniků. Podle Luboše Kastnera ze skupiny Hospodska to může u některých paradoxně vést k tomu, že kvůli režimovým opatřením budou mít menší tržby, než by měly restaurace jenom s otevřeným okénkem. „Zahrádka vždycky znamenala 20 až 30 procent byznysu,“ řekl Kastner ČTK. Podle něj uměla dodat dodatečné peníze, na druhou stranu restauratéři pro její obsluhu musí zaměstnávat další pracovníky.

Na otevření zahrádky se o víkendu připravovala majitelka brněnské restaurace U Lumi Luminita Ana Bagiu. „Koupila jsem nové stoly, židle a objednala zboží. Loni jsem přišla o všechny zaměstnance a musela jsem si najít nové,“ popsala přípravy Bagiu. Na pondělní otevření už se těší. „Loňský rok byl katastrofální, bylo to hodně těžké,“ dodala.

Na otevření se připravuje také Minipivovar Most. Poprvé do restaurace se spilkou a pivními tanky vešli zákazníci loni 1. září. Než se provoz stihl zajet, muselo se kvůli vládním opatřením zavřít. Ředitel pivovaru Martin Trčka věří tomu, že lidé si pro zážitek z ojedinělého prostoru, ochutnávky piv a dobrého jídla přijdou.

bauta ( 16. května 2021 22:32 )

To jsme. Navíc všichni mají překvapivě kraťasy , letní šaty a sandály .

Ctenarka001 ( 16. května 2021 22:12 )

My jsme fakt jebly národ...

bauta ( 16. května 2021 21:52 )

Dalších 50 000 domácností se zařadilo mezi milovníky a nadšence ikeakotců.
Gauč,pokud možno šedý, naproti podélná skříňka s televizí. Nad televizí pověšené dvě skříňky. Ti mimořádně nápadití a s vytříbeným vkusem si ty skříňky pověsí vedle té televize . A ti nejnáročnější a nejextravagantnější si do kouta za dveře vrznou ještě almaru. Vše samozřejmě v barvě bílé
Jupííí a pojďte se k nám podívat, jak to tady máme hezké . Chce ohřát hamburger ?

fico ( 16. května 2021 19:45 )

No, aspoň vybrali několikaměsíční ležáky.

František Los ( 16. května 2021 18:28 )

Včera v televizi říkala jedna rodinka: Venku je škaredé počasí tak jsme šli do obchoďáku, co více dodat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa