Brambory v Netřebicích šly do země o dva týdny později, kvůli dešťům, ale zpoždění by měly dohnat.

Jarní práce na polích letos pozdrželo počasí. Někde se zpozdilo ošetření rostlin, jinde sázení brambor. Ale větší problémy s úrodou zatím zemědělci neočekávají.

Relativně největší zpoždění měli v Zemědělském družstvu Netřebice na Českokrumlovsku se sázením brambor. "U nás ještě minulý týden sněžilo," upozornila ale v pátek 14. května 2021 ředitelka Zemědělského družstva Netřebice Alena Janoušková, že zpoždění je zaviněno přírodou a ne zemědělci. "Jinak jsme stihli v pěkných dnech zasít včas mák, oves i kukuřici," doplnila Alena Janoušková. Mák zde například mají na ploše 100 hektarů. Brambory dosázeli v pondělí 10. května, celkem je pěstují na ploše tří hektarů. Oproti jiným rokům jde o zhruba dvoutýdenní zpoždění. "Uvidíme, jaké bude počasí, jak to doženou," nemá ale o tradiční plodinu obavy Alena Janoušková a připojil, že pěstují pozdní odrůdu Adéla.

Ulice Českého Krumlova pomalu, ale jistě ožívají.
OBRAZEM: Krumlov ožívá, nedělní odpoledne přineslo závan sezóny

Aktuálně v Netřebicích čekají na začátek senáží, až přestanou deště. "Kolem 15. května většinou začínáme, taky se zpozdí," připouští Alena Janoušková, že počasí ovlivní i nejbližší práce. Ozimy kvůli dlouhé zimě a chladnému počasí dlouho "spaly", ale stačil nástup teplých dnů, aby rychle "vylítly".

Před nástupem dešťů se podařilo dokončit nutné práce v Zemědělském družstvu Bernartice na Písecku. Podle předsedy představenstva Pavla Novotného například zaseli ovsy na 140 hektarech. Další setí se týkalo krmných směsek (60 hektarů) a kukuřice (210 hektarů). Setí na podzim bylo v Bernarticích složitější. Aktuální situace je taková, že z podzimu jsou sice pole přemokřená, ale méně než v některých problémovějších letech. A Pavel Novotný navíc upozorňuje, že i starosti s mokrými poli jsou pořád lepší než velká sucha v předcházejících letech. "Na tu vláhu jsme čekali, přišlo jí poměrně hodně, ale příroda se s tím vyrovná. Díky teplým nocím dohání ozimy zpoždění," říká Pavel Novotný. Některé plodiny bohužel stále nejsou po podzimu a zimě v požadované kondici. Například kvůli tomu, že po kukuřicích se vloni selo později, plochy byly vlhké a jarní vývin je pozdější, ale nejde o významnější plochy.

Teplice v důležitém utkání porazily České Budějovice 2:0.
Dynamo v Teplicích neuspělo. Fotbal se hraje na góly, proto černobílí padli

A Pavel Novotný doplňuje, že ještě nic není zdaleka rozhodnuto. Až do nástupu sklizně je vždy podle zkušeného zemědělce předčasné úrodu hodnotit.

V ZOD Dubné na Českobudějovicku úspěšně ukončili jarní setí před dvěma týdny. Podle předsedy představenstva Jiřího Spěváčka šlo hlavně o kukuřici. "Máme hotovo," říká k setí uvedené plodiny na 670 hektarech Jiří Spěváček a doplňuje, že z dalších plodin šel do země ještě oves určený pro výživu zvířat zhruba na ploše 40 hektarů. Jako náhradu za řepku, která nepřečkala zimu ve správné kondici, seli na sedmi hektarech v Dubném ještě jarní pšenici.

Řeka Lužnice v Plané nad Lužnicí a v Táboře v neděli 16. května.
Jihočeské řeky se zklidnily a klesají, v pondělí a úterý je ale posílí déšť

Hlavní setí absolvovali v Dubném na podzim. "Ozimy vypadají dobře," konstatoval Jiří Spěváček, ale upozornil, že na skutečné hodnocení porostů je ještě brzy. Spokojeni jsou v Dubném i s pozemky osetými až na konci podzimu, kdy ale museli "přehazovat" plodiny na polích kvůli aktuálním podmínkám na jednotlivých plochách.

Deště nyní v podniku podle Jiřího Spěváčka zdržely ošetření porostů postřiky, ale třeba jarní přihnojení zvládli bez komplikací. "Čekají nás senáže. Trávy jsou nyní ve fázi, kdy by se měly dělat. Chtěli bychom začít příští týden," říká Jiří Spěváček s tím, že ale záleží na tom, jestli bude možné vjet na luka, kde je nyní "rozpařená" půda, s technikou.

Podle meteorologů ale do čtvrtka lze v regionu stále očekávat přeháňky.