Anglii a Wales čeká rozvolnění. Pandemický postup britské vlády prověří vyšetřování

Události: Anglii a Wales čeká po pěti měsících velké rozvolnění (zdroj: ČT24)

Anglii a Wales v pondělí čeká velké rozvolnění protikoronavirových opatření. Tamní restaurace a bary budou moci své hosty obsluhovat ve vnitřních prostorách. Návštěvníkům se znovu otevřou také kina, divadla, sportovní akce nebo sauny, muzea a galerie. Začátkem týdne se bude moci v jedné domácnosti setkat až šest lidí najednou. Ve školních třídách zase přestanou být povinné roušky.

Pondělí přinese obyvatelům Anglie a Walesu pocit návratu k normálnímu stavu věcí. Na otevření se připravují i kulturní instituce, jako je třeba muzeum města Barnard Castle v hrabství Durham. „Muzeum mělo štěstí, že získalo od vlády velkou sumu, která nám umožní po pandemii znovuotevřít,“ uvedla Alison Whiteová z The Bowes Museum.

Instituce ve své expozici vystavuje i české sklo. Muzeum ke 100. výročí narození českého sochaře Franty Bělského představilo také sádrový model busty královny matky. Ten pochází z roku 1962, kdy osobnost budovu navštívila.

Případní návštěvníci z Česka však i nadále musí počítat s desetidenní karanténou a dvěma testy na koronavirus. Povinnost izolace ovšem nově odpadne Portugalcům, Izraelcům, Australanům nebo cestovatelům z Nového Zélandu a Islandu.

Britský kabinet předmětem vyšetřování

Pandemie si ve Spojeném království vyžádala na 130 tisíc životů. Britský premiér Boris Johnson oznámil, že na jaře příštího roku se začne vyšetřovat, jak vláda pod jeho vedením postupovala a zdali chybovala. „Stát má uprostřed takové tragédie povinnost prošetřit své kroky, a to co nejdůsledněji a neotevřeněji, abychom se z toho poučili pro příště,“ prohlásil. 

Závěry vyšetřovací komise nejspíš nebudou známé až do prosince roku 2024. Britský tisk si ale všímá, že jejich zveřejnění může přijít až po dalších volbách.