Víte, co dokáže náš mozek?

0
3560

Lidský mozek je zázrakem evoluce. Je to jeden z nejsložitějších objektů celého vesmíru. Spotřebuje nejvíce kalorií než jakýkoli jiný orgán v těle člověka. Právě mozek ovlivňuje to, jak se chováme a dělá z nás to, kým doopravdy jsme. Dá se mozek stimulovat? Co mozku škodí a co naopak prospívá?

mozek

Mozek máme jen jeden

Jiný už nám nenaroste, proto bychom o něj měli dobře pečovat. Zamyslete se chvíli nad svojí minulostí. Stal se vám někdy nějaký úraz hlavy? Mohlo jít o autonehodu, pád z výšky, rvačku nebo jen nenápadný malý otřes mozku. Tohle všechno může mít neblahý vliv na váš dosavadní život. Možná vás trápí deprese, úzkost, agrese nebo psychické problémy různého druhu. Ale nejenom otřesy mozku můžou způsobovat problémy, ale jako další zdroj neduhů jsou drogy. Jedná se o těžké drogy, ale i drogy lehčího typu jako je například marihuana, alkohol nebo čichání inhalačních látek (louhy, benzín a podobně).

Slavný neuropsychiatr Daniel G. Amen líčí příběh ve své knize Změňte mozek změňte život mladého páru, kde manžel se chová po většinu času agresivně ke své ženě a někdy ji dokonce i bije. Žena toto zacházení po nějaké době nevydrží a vyhledá pomoc. Stěžuje si, že manžel kdysi takový nebýval, když si ho brala a neví, co si teď počít. Po určité době dojde k překvapivému zjištění. Mladý muž, není žádný deviant, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale našel si novou práci v lakovně nábytku. Jeho práce spočívala v tom, že každý den několik hodin lakoval nábytek. První co, mu bylo doporučeno, ať okamžitě změní zaměstnání, což učinil a jeho agresivní chování ustávalo. Nyní by se dalo říci – žijí šťastně až do smrti.

Představte si, co okolní látky mohou všechno udělat s naším mozkem a jak nás to pak ovlivňuje v životě. Možná je spoustu lidí v nápravných zařízeních za zločiny, které spáchali pod vlivem škodlivých látek. Kdyby to bývali věděli, jako například muž z příběhu, možná by takový osud mít nemuseli.

Správná výživa

Stejně tak jako ohrožující látky může mít vliv i správná „výživa“ pro náš mozek. Jeden z nejdůležitějších vitamínů pro mozek vůbec je omega 3. Je velmi důležité přijímat dostatek správných kalorií. Takzvané superpotraviny pro mozek jsou například ořechy, konopná nebo sezamová semínka, čočka, cizrna, jablka, třešně, avokádo, ostružiny, kiwi, granátové jablíčko, kustovnice čínská, borůvky, organický med, bobule acai berry, grapefruit, mochyně peruánská, chřest, kapie, červená řepa, brokolice, růžičková kapusta, květák, zelí, chlorela, pórek, cibule, mořské řasy, kořen maca, špenát, sladké brambory, olivový olej, zelený čaj, vejce, divoký losos, divoké sardinky, kuřecí nebo krůtí maso a mnoho dalšího.

Potraviny nám mohou pomoci cítit se uvolněně, spokojeně a soustředěně, nebo naopak značně otupěle. Obecně platí, že jednoduché sacharidy, které se nacházejí například v bagetách, muffinech, vaflích nebo lívancích zvyšují hladinu serotoninu, což nám pomáhá cítit se uvolněně, klidně, méně ve stresu a méně motivovaně. Proteiny obsažené v mase, oříšcích nebo vejcích, zvyšují hladinu dopaminu a dodávají nám energii, posilují motivaci a zlepšují soustředění.

Cvičení

Neberte zdraví mozku na lehkou váhu. S přibývajícím věkem je vhodné mozek i procvičovat. Dobrým typem jsou jazykové hry (Scrabble), strategické hry (šachy, deskové hry), meditace. Tyto typy jsou vhodné pro prefrontální kortex. Na spánkové laloky jsou výborné paměťové hry nebo hraní na nové hudební nástroje. Temenní lalok stimulují matematické hry typu sudoku, žonglování nebo orientace v mapách. Nesmíme zapomínat ani na aktivity vhodné pro mozeček jako je třeba stolní tenis, jóga, tchaj-ťi, tanec (učení se nových tanečních kroků) jednoduše aktivity zaměřené na koordinaci pohybu.

Trénujte mozek i v práci. Naučte se dělat práci někoho jiného. Možná to vaše práce umožní. Vyměňte si s někým třeba na týden role. Narušte svoje rutiny. Jeďte do práce jinudy, než jste zvyklí, abyste stimulovali nové části mozku. Udělejte opak toho, co je vám přirozené, abyste aktivovali i druhou stranu mozku a získali přístup k oběma hemisférám. Pište druhou rukou, odpalujte levačkou (pokud jste pravák), přendejte si počítačovou myš a donuťte svůj mozek vystoupit z komfortní zóny.

Každý den po dobu 15 minut se učte něco nového. Einstein prohlásil, že když se člověk bude učit něco nového patnáct minut denně, bude v tom za rok odborníkem a za pět let národním odborníkem.

Helena Náprstková

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here