Bývalý šéf mordparty Mareš: Nová hvězda krimiseriálů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bývalý šéf mordparty Mareš: Nová hvězda krimiseriálů

Ex-šéf pražské mordparty Josef Mareš
Ex-šéf pražské mordparty Josef Mareš (Profimedia, archiv Blesk)

Dlouhých 30 let velel pražské mordpartě, ale ani po odchodu do policejního důchodu nesedí plukovník Josef Mareš (57) s rukama v klíně. Dal se na psaní televizních detektivek. Na Kavčích horách mají roztočené hned tři seriály podle jeho námětů!

Místo usvědčování pachatelů sedí do noci u počítače a sepisuje jednu detektivku za druhou. Jak jinak než podle skutečných případů, na mnohých se podílel i coby vyšetřoval. A je v tom tak úspěšný, že se stal vycházející scenáristickou hvězdou veřejnoprávní televize. Vždyť jeho prvotinu Případy 1. oddělení sledovalo přes milion diváků, drtila konkurenci. A právě vedle třetího pokračování Případů mají podle jeho scénáře roztočený i seriál Devadesátky o skutečných kauzách z divokých 90. let a minisérii Docent s Ivanem Trojanem (56) v hlavní roli, na kterých spolupracuje s Janem Malindou (38).

1. oddělení: Jak to bylo doopravdy s vrahem důchodců?

Video se připravuje ...

Znechucený z Expozitury

Ostatně právě Malinda jej před lety k psaní přivedl. „Nevěřil jsem, že bych na to vůbec měl a že by o to televize stála. Velkým impulzem byl ale seriál Expozitura, kde si ve dvou ze šestnácti dílů autoři vybrali případy, které jsem vyšetřoval,“ popsal Mareš s tím, že jeden z nich byl dokonce jeho srdeční záležitost. Expozitura ale už ne. „Autoři nejenže mi dopředu o svém záměru neřekli, ale nelíbil se mi ani způsob zpracování. No, a zrovna v dobu, kdy jsem se s tím vyrovnával, se objevil Honza Malinda s nápadem napsat kriminální seriál,“ vysvětlil vystudovaný kybernetik a policista.

Divoké Devadesátky

Když ho začaly svrbět prsty, zase se obrátil na kreativního producenta ČT Michala Reitlera jako u Případů 1. oddělení. „Pepa za mnou přišel, že by si rád zkusil něco napsat. Vzpomněl jsem si, jak mi před lety v hospodě vyprávěl svoje profesní historky z devadesátých let,“ dal k dobru to, že minisérie Devadesátky zachycuje skutečné kauzy. „Z doby, kdy se mafiáni smáli policistům do obličeje. Kdy mafiáni mohli všechno a policie jen to, co si vybojovala. Kdy policie chytala dech,“ doplnil Reitler.

Více o letošních peckách ČT najdete v tištěném vydání Aha! (17. 5. 2021)

Případy 1. oddělení: Zavraždí dítě a těhotnou ženu!

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.