Přejít k hlavnímu obsahu
Leon -

Reedice baskytar Epiphone Embassy

V roce 1963 vyrobila firma Epiphone v továrně Gibsonu v Kalamazoo první modely z basové série Embassy, jejíž produkce byla ukončena o šest let později. Celkem se na trh dostalo pouhých 500 kusů, což z tohoto nástroje následně učinilo vyhledávaný sběratelský artefakt. V osmdesátých letech byly produkcí inovovaných verzí I a II pověřeny japonské dílny a poté značka postupně rozšiřovala nabídku o varianty Special, Standard IV, IV Plus a V nebo novější provedení Pro z roku 2017. Letos se Epiphone vrací k původnímu modelu Embassy modifikovanou reedicí, sdílející s originálem tvar těla, základní materiály a koncepci elektroniky.

K mahagonovému asymetricky řešenému korpusu je přilepen krk ze stejného dřeva s profilem Medium-C, na stavbu hmatníku o radiusu 12 palců byl použit indický laurel, k dispozici je dvacítka středně silných pražců medium jumbo, ořech široký 41.3 mm je vyroben ze syntetické kosti a nástroj má menzuru s klasickou délkou 34 palců.

Masivní kobylku typu tune-o-matic Historic doplňuje struník ve stylu „claw“ s vyfrézovanými šachtami pro úchyt strun, což znatelně urychluje a zjednodušuje jejich výměnu. Oproti originálu s jednořadou hlavicí ve tvaru „batwing“ dostal současný Embassy standardnější linie hlavice, blízké designu Gibsonu EB-3. Ladění zajišťují firemní celokovové strojky se subtilnějším převodovým mechanismem a menšími Y-rondely. Veškeré kovové komponenty včetně rámešků snímačů jsou chráněny vrstvou niklu.

Basy jsou opatřeny dvojicí kvalitních humbuckerů ProBucker Bass 760, vyrobených z identických materiálů jako vintage snímače Gibson a obdobné jsou i rozměry cívek nebo magnety Alnico II. Čtyřvodičové humbuckery, ošetřené vakuovou voskovou lázní eliminující mikrofoničnost, tak poskytují transparentní tón, dostatek čitelných výšek a citlivou reakci na dynamiku hry. Ovládání tvoří společná hlasitost, tónová clona a potenciometr blend určující poměr úrovní obou snímačů.

Reedice baskytar Epiphone Embassy je dostupná v barvách Graphite Black, Sparkling Burgundy, Smoked Almond Metallic a Wanderlust Green Metallic s třívrstvým černým či bílým (podle odstínu nástroje) pickguardem. Nástroje jsou vyráběny v čínské pobočce ale seřizování a kontrola probíhá v americké centrále. Oficiální cena se pohybuje pod hranicí 400 dolarů.

Tagy epiphone Epiphone Embassy 2021

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Leon
Ve Frontmanu jsem zodpovědný především za sekci novinek a článků o pódiovém a studiovém gearu známých muzikantů. Léta hraju na kytaru v různých kapelách a tento krásný nástroj také vyučuju.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY