Hlavní obsah

Hokejisté Lotyšska mají v nominaci na MS čtyři krajánky z české extraligy

Riga/Praha

Hokejisté Lotyšska mají v nominaci na domácí mistrovství světa v Rize čtyři krajánky z české extraligy a jednu posilu z NHL. Kanadský trenér Bob Hartley si z Česka vybral do osmadvacetičlenného kádru Ralfse Freibergse z mistrovského Třince, další obránce Uvise Janise Balinskise s Oskarsem Cibulskisem z Litvínova a útočníka Marise Bičevskise z Mladé Boleslavi. Posilou z NHL je brankář Matiss Edmunds Kivlenieks z Columbusu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V souboji u mantinelu (zleva) Daniel Špaček z Liberce a Ralfs Freibergs z Třince.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Kivlenieks se představil v této sezoně v dresu Columbusu ve dvou zápasech a osm duelů odchytal na farmě v Clevelandu v AHL. Celkem má v NHL na kontě osm utkání za Blue Jackets s průměrem 3,09 obdržené branky na zápas a s úspěšností zákroků 89,9 procenta.

Ze zámoří dorazili také obránci Janis Jaks z Bakersfield v AHL a z Kristians Rubins z celku Toronto Marlies ze stejné soutěže, který má v NHL kontrakt s torontskými Maple Leafs.

Balinskis přišel do extraligy teprve loni, kdy do Litvínova zamířil z Dinama Riga a v klubu zůstane. Cibulskis posílil Severočechy také před touto sezonou po třech letech strávených v Hradci Králové. Od nové sezony se vrací do Dinama Riga.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Matěj Machovský, Maris Bičevskis z Hradce Králové a Blaž Gregorc ze Sparty během utkání 1. kola Tipsport extraligy.

Míří tam i Freibergs po čtyřech letech v extralize, v níž hrál tři roky ve Zlíně a v této sezoně nejdříve v Kometě Brno a od ledna za Oceláře. V Mladé Boleslavi bude pokračovat útočník Maris Bičevskis, který v extralize začínal před třemi roky v Hradci Králové.

Zpět do české nejvyšší soutěže míří střelec Roberts Bukarts, po sezoně strávené v Čerepovci a Dinamu Riga bude opět hájit barvy Vítkovic. Předtím hrál ve Zlín, Třinci i za Spartu. V minulosti působili v extralize i zadák Arturs Kulda (Sparta) a útočníci Lauris Darzinš (Vsetín a Třinec), Andris Džerinš (Hradec Králové) a Rihards Bukarts (Zlín).

Kulda má na kontě i 15 utkání v NHL za Atlantu/Winnipeg. Útočník Kaspars Daugavinš z Podolsku dostal příležitost v nejlepší lize světa za Ottawu a Boston v 98 duelech včetně play off, Ronalds Keninš z Lausanne a další forvard Martinš Karsums z Krefeldu sehrál 24 utkání za Boston a Tampu Bay.

Šestatřicetiletý útočník Mikelis Redlihs, který odešel z Dinama Riga na konci ledna do lotyšské ligy do Olimpu Riga, je na mistrovství světa už potřinácté. O dva roky mladší bek Kristaps Sotnieks z Dinama Riga se chystá na dvanáctý šampionát. Poprvé se naopak představí forvard Renars Krastenbergs z Villachu.

Lotyši do šampionátu vstoupí v pátek od 19:15 proti Kanadě a v základní skupině B budou hrát také s Kazachstánem, Itálií, Spojenými státy americkými, Norskem, Finskem a Německem.

Nominace hokejistů Lotyšska na mistrovství světa v Rize (21. května - 6. června):
Brankáři:
Janis Kalninš (Jokerit Helsinky/KHL)
Matiss Edmunds Kivlenieks (Columbus/NHL)
Ivars Punnenovs (Langnau/Švýc.)
Obránci:
Gunars Skvorcovs
Kristaps Sotnieks
Kristaps Zile (všichni Dinamo Riga/KHL)
Uvis Janis Balinskis
Oskars Cibulskis (oba Litvínov/ČR)
Ralfs Freibergs (Třinec/ČR)
Janis Jaks (Bakersfield/AHL)
Arturs Kulda (Norimberk/Něm)
Kristians Rubins (Toronto Marlies/AHL)
Útočníci:
Rihards Bukarts
Roberts Bukarts
Lauris Darzinš
Andris Džerinš
Martinš Dzierkals
Miks Indrašis (všichni Dinamo Riga/KHL)
Mikelis Redlihs (Olimp Riga)
Rodrigo Abols (Örebro/Švéd.)
Oskars Batna (Anglet/Fr.)
Maris Bičevskis (Mladá Boleslav/ČR)
Kaspars Daugavinš (Podolsk/KHL)
Martinš Karsums (Krefeld/Něm.)
Ronalds Keninš (Lausanne/Švýc.)
Renars Krastenbergs (Villach/ICEHL)
Rihards Marenis (Kiruna/Švéd.)
Gints Meija (Linec/ICEHL).

Reklama

Související témata: