Systém registrace k očkování proti koronaviru měl výpadek, přihlásily se desítky tisíc čtyřicátníků

Očkování proti koronaviru

Očkování proti koronaviru Zdroj: ČTK / Glück Dalibor

K očkování proti nemoci COVID-19 se za prvních několik hodin registrovalo již přes sto tisíc lidí ve věku 40 až 44 let, kterým byla registrace nově umožněna. Na twitteru to napsal tým projektu Chytrá karanténa, který registrace k očkování spravuje. Celkově je v tomto věku přes 900 tisíc lidí, asi sedmina byla očkována už dříve v některé z prioritních skupin. Přestože oficiálně měla být registrace spuštěna o půlnoci, přihlásit se bylo možné už zhruba hodinu před ní. Po půlnoci měl systém asi 50minutový výpadek. 

Lidem, kteří chtěli využít možnost se registrovat, systém neumožňoval webové stránky otevřít, později byly problémy i se SMS zprávami s PIN. „Stránka nefungovala, pak přišla SMS, ale nebyla kam vyplnit. Při dalším pokusu stránka na zadání s PIN naskočila, ale nepřišla SMS. Pak se to celé shodilo s tím, že probíhá údržba systému,“ popsal zpravodaj ČTK problémy, které trvaly do 00:50. Po čtvrté hodině ranní registrace již fungovala bez obtíží.

Chytrá karanténa ráno před 07:00 na twitteru uvedla, že problém je vyřešený. Všem lidem, kterým přihlášení zkomplikovali, se omluvili. „Doposud se registrovalo přes 34 tisíc zájemců,“ dodali.

Od půlnoci z neděle na pondělí mají možnost hlásit se k očkování lidé starší 40 let. V této věkové skupině jich v Česku žije více než 923 tisíc. Dosud jim mohli zdravotníci vakcínu podat jen v případě, že pracovali ve školství, zdravotnictví, sociálních službách nebo kritické infrastruktuře nebo měli nějakou z chronických nemocí. Dokončené očkování má v tomto věku už téměř 59 tisíc nich.

K registraci čtyřicátníky vybízel před půlnocí na twitteru premiér Andrej Babiš (ANO). „Pokud je vám 40 plus, zaregistrujte se právě teď na očkování. Jste silná skupina a doufám, že vezmete registrace útokem,“ uvedl.